Főoldal > DIÉTA > Erre ügyelj, ha kísértésbe esnél a diétában!

Erre ügyelj, ha kísértésbe esnél a diétában!

diétapizzasült krumplisüti
0

Írta: and

A szigorú diéta megterhelő a szervezet számára és visszaüthet, ha hosszútávon folytatod. Nyugodtan légy megengedőbb önmagaddal, de ilyenkor a hangsúlyt helyezd a mértékletességre. Csak olyan étellel ess kísértésbe, amit tényleg szeretsz. Ha a sült krumpli nem a kedvenced, ne csipegess belőle, csak azért mert szem előtt van. Ha nem vagy édesszájú, ne kérj desszertet csak […]

A szigorú diéta megterhelő a szervezet számára és visszaüthet, ha hosszútávon folytatod. Nyugodtan légy megengedőbb önmagaddal, de ilyenkor a hangsúlyt helyezd a mértékletességre. Csak olyan étellel ess kísértésbe, amit tényleg szeretsz. Ha a sült krumpli nem a kedvenced, ne csipegess belőle, csak azért mert szem előtt van. Ha nem vagy édesszájú, ne kérj desszertet csak azért, mert a többiek elmajszolnának valami édeset. Íme, még néhány alapszabály, amit érdemes követni:

Első lépés: Ha túlsúlyos vagy, vagy komolyabb egészségügyi problémáid vannak, feltétlenül konzultálj a háziorvosoddal, aki hasznos tanácsokkal láthat el ebben a témában.

Második lépés: Tartsd szem előtt azt is, hogy mennyire folytatsz aktív életstílust. Az sem jó, ha átesel a ló túlsó oldalára a kalóriák tekintetében. Nemcsak a derékbőséged látja kárát a nassolásból származó sok felesleges kalóriának, hanem a szíved és a hasnyálmirigyed is.

Harmadik lépés: Vezess étkezési naplót, amelyben az ételek mellett feltünteted a kalóriaértékeket is, így tudni fogod, hogy a pluszkalóriák mennyi mozgással kompenzálhatók.

A következőkben pedig lerántjuk a leplet néhány kedvencről, és azt is eláruljuk, hogyan cselekedj, ha már kísértésbe estél.

Sajtburger

Adag: Egy gyorséttermi sajtburger – 940 kalória, 58 g zsír (22 g telített), 1700 mg nátrium, 51 g szénhidrát, 0 g cukor

A 22 grammnyi telített zsírsavval már egy sajtburgerrel túlléped az ajánlott napi telített zsírsav mennyiséget, ám ha mégis elcsábulnál, a hét további részében csak sovány húsokat vegyél magadhoz.

kisertes2.jpg ()Sült krumpli

Adag: Egy közepes gyorséttermi sült krumpli – 410 kalória, 18 g zsír (3 g telített), 570 mg nátrium, 58 g szénhidrát, 0 g cukor

Az első néhány szál sült krumpli szinte mennyei, de a vége felé már valahogy nem az igazi, azért mégis bekebelezed. Ezt kiküszöbölendő: csak kis adagot kérj, és mellé jöhet egy saláta is.

Csokis keksz

Adag: 4 darab – 312 kalória, 24,8 g zsír (14 g telített), 340 mg nátrium, 50 g szénhidrát, 40 g cukor

Az egyik legjelentősebb kalóriaforrások a lisztalapú desszertek – sütemények, kekszek, piték. Noha egy-két darab nem dönti romba a diétád, legtöbben nem állnak meg ennyinél, és a következő nap is befalnak egy nagy adagot. Ezek az édességek valódi cukor-sokkot jelentenek a szervezetnek; a nőknek egyébként 24 g cukor a napi ideális mennyiség (kb. 6 teáskanál). Négy ilyen keksz vagy sütemény ennek a dupláját tartalmazza!

Az édesség után fogd vissza a cukor mennyiségét – a kávénál, a dobozos gyümölcsleveknél és szinte minden ételnél ügyelj a cukor mennyiségére. Ha nem bízol az akaraterődben, egyszerre csak néhány, apróbb szelet sütit süss, vagy csak a legkisebb kiszerelést vedd meg, és a maradékot helyezd olyan helyre, ahol nincs szem előtt.

Pizza

Adag: Két szelet egy óriás, sajtos pizzából – 580 kalória, 20 g zsír (9 g telített), 1440 mg nátrium, 74 g szénhidrát, 8 g cukor

A pizza örök kedvenc, de vess egy röpke pillantást a nátriumtartalmára – ettől a vérnyomásod biztos, az egekbe szökken. Ha viszont nem mondasz le róla, a következő hat napban tartsd szem előtt a nátrium beviteled, és nagy ívben kerüld el a sót.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X