Főoldal > DIÉTA > Az évszázad legsikeresebb fogyókúrás módszere

Az évszázad legsikeresebb fogyókúrás módszere

0

Írta:

Nem csoda, hogy hárommillió francia nő után már hollywoodi sztárok (pl. Penélope Cruz és Jennifer Lopez) esküsznek a Dukan-diétára. Nem ártott a hírének az sem, hogy Carole Middleton (Katalin hercegnő édesanyja) is Dukan-diétával hozta magát formába a királyi esküvőre. Az egészséges fogyókúrás metódust a francia belgyógyász-táplálkozási szakértő, Dr. Dukan alakította ki 35 éve, majd 2000-ben […]

Nem csoda, hogy hárommillió francia nő után már hollywoodi sztárok (pl. Penélope Cruz és Jennifer Lopez) esküsznek a Dukan-diétára. Nem ártott a hírének az sem, hogy Carole Middleton (Katalin hercegnő édesanyja) is Dukan-diétával hozta magát formába a királyi esküvőre. Az egészséges fogyókúrás metódust a francia belgyógyász-táplálkozási szakértő, Dr. Dukan alakította ki 35 éve, majd 2000-ben megjelentette a módszert könyv alakban is. Mára a világ 20 országában alkalmazzák sikerrel nők milliói.

A leggyakoribb kérdések Dr. Dukanhoz

Mi a Dukan-diéta dióhéjban?

Ez egy fehérjében gazdag, szénhidrát-, és zsírszegény fogyókúra, mely hosszú távú, fenntartható súlyveszteséget eredményez. Az alapja 100 természetben előforduló élelmiszer (78 fehérjében gazdag étel és 28 zöldségféle) amelyekből tetszés szerinti mennyiség fogyasztható. A kúrának négy szakasza van: az első két szakasz a tulajdonképpeni fogyókúra, a harmadik egy “átmeneti szakasz” a negyedik pedig arra szolgál, hogy a leadott kilók ne jöjjenek vissza.

Mi az előbb említett négy szakasz?

1. A támadó szakasz

A tiszta fehérjekúra rögtön induláskor figyelemre méltó eredményt hoz, gyakorlatilag olyan gyorsan, mint a koplalás. Ebben a rövid, átlagosan 2-7 napig tartó szakaszban egy 72, fehérjében gazdag élelmiszert tartalmazó listáról bármit és bármennyit ehetünk.

2. A lépegető szakasz

E szakasszal lassan, de biztosan érjük el a kitűzött testsúlyt, azzal, hogy váltogatjuk a tisztán fehérjenapokat az olyan napokkal, amikor fehérjét és a 28-féle ajánlott zöldség valamelyikét is fogyaszthatjuk. Addig, amíg el nem érjük a célsúlyt.

3. A stabilizációs szakasz

A megszerzett súly megtartásának szenteljük; célunk, elkerülni a jojóeffektust, amelyet az okoz, hogy a test minden gyors súlyveszteség után elképesztő gyorsasággal szerzi vissza a leadott kilókat. Kritikus időszak, az időtartama is precízen megszabott: tíz napot szánunk minden elveszített kilóra. De a szabályok mellett a diéta heti két „ünnepi étkezést” is engedélyez: ekkor azt ehetünk, amit akarunk, sőt még alkoholt is ihatunk. Ebben a szakaszban ismét fogyaszthatunk kenyeret és sajtot.

4. A végleges megszilárdítás szakasza

Három szabályon alapul, amelyeket be kell tartani, hogy megőrizzük az elért súlyt, de ezek szerencsére nem túl kellemetlenek. Ez a fázis a legkönnyebb, de a leglényegesebb is, hiszen a fogyókúrázók 95%-a a diétázás után visszahízza a leadott kilókat. A hét hat napján bármit ehetünk, egy nap viszont csak fehérjét.

A szabályok:

– életünk végéig heti egyszer, mondjuk csütörtökön, tiszta fehérjenapot tartunk

– mindennap megeszünk három evőkanál zabkorpát

– rendszeres testmozgás – minimum 20 perc séta/nap

Mennyit tudok fogyni ezzel a diétával és milyen gyorsan?

Átlagos súlyveszteség (kg) Nőknél Férfiaknál
3 kg 12 nap fogyókúra

 (1-3. szakasz)

+ 1 hónap megszilárdítás (4. szakasz)

10 nap fogyókúra

 (1-3. szakasz)

+ 1 hónap megszilárdítás (4. szakasz)

5 kg 1 hónap fogyókúra

+ 50 nap megszilárdítás

20 nap fogyókúra

+ 1 hónap megszilárdítás

10 kg 2 hónap fogyókúra

 + 100 nap megszilárdítás

40 nap fogyókúra

+ 2 hónap megszilárdítás

 

Dr. Pierre Dukan negyven évig belgyógyászként és neurológusként működött. „Fogyókúrás karrierje” azzal indult, hogy egyik túlsúlyos páciense könyörgött neki: ajánljon valamilyen receptet a lefogyáshoz; bármiről le tud mondani, csak a húsról nem. Dukan doktor azt javasolta: 5 napig ne egyen mást, csak sovány húst, és igyon rengeteg vizet. Öt nap alatt a páciens 5 kilót fogyott! Dukan a sikeren felbuzdulva beiratkozott egy dietetikusképzésre és elhatározta, hogy kidolgoz egy új, humánus fogyókúrát. „Nem vagyunk biológiailag arra programozva, hogy kalóriát számláljunk, az ember azt akar enni, amit kíván” – mondja Dukan doktor.

Vásárolj úgy, ahogy Neked a legjobb! Új online drogéria indult!

Így segítsd a méregtelenítést és az emésztést!

4 lépés az egészségért, 4-es szám a szerencséért


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X