Főoldal > DIÉTA > Egyél későn és fogyj!

Egyél későn és fogyj!

éjjelevéskésőreggeli
0

Írta: and

Egy kis biológia Először is min alapszik az a kőbe vésett szabály, hogy este enni egészségtelen, és h&

Egy kis biológia

Először is min alapszik az a kőbe vésett szabály, hogy este enni egészségtelen, és hízáshoz vezet? Azon, ami ilyenkor a testedben történik: a glikogén, ami napközben bevittél a szervezetedbe különféle tápanyagok formájában, éjjel glükózzá alakul, ennek egy része bejut a véráramodba, és stabilizálja a vércukor-szintedet. Ehhez a folyamathoz a friss kutatások szerint az a 12 óra a legideálisabb, amit este 8 és reggel 8 között pihenéssel töltesz.

Éjjeli baglyok

Igen ám, de mi van, ha mondjuk éjszaka dolgozol? Vagy van egy kisbabád, esetleg szó szerint éjt nappallá téve készülsz egy vizsgára vagy prezentációra? Ilyenkor nem várható el, hogy reggelig egy falatot se egyél, főleg, mivel álmosan még az akaraterőd is kisebb. Amit jó, ha tudsz: nem csak neked van belső órád, ami jelzi számodra, mikor kellene kezdődnie és véget érnie a napnak, hanem az összes emésztőszervednek is külön-külön van egy optimális „munkaideje”: az említett 12 óra.

ejjel2.jpg ()Ha nem tehetsz mást

Ám ha mégis bevágtál egy nagy vacsit 11-kor, ne csüggedj: ilyenkor a tested jó ideig el lesz foglalva az ételadag feldolgozásával, szóval hagyj neki időt, és ne egyél másnap kora délutánig. Jól hallottad, hiszen ha felborul a rendszer, vissza kell állnia, és ha a nagy adagra újra ráeszel délelőtt, bármilyen keveset is, a szervezet sokkal nehezebben éri utol magát. Csak arra vigyázz, hogy ne csinálj ebből gyakorlatot, mert ha huzamos időn keresztül kihagysz egy étkezést (a reggelit), az bizony már káros. Még egy fontos dolog: előfordulhat, hogy nem vagy abban a helyzetben, hogy éjjel aludj és 8 órát, ilyenkor a rendszeresség lehet a megoldás. Jelölj ki egy időszakot, akár nappal, amit alvással töltesz, és ne engedd elcsúszni a határokat. A szervezet rugalmas, de korlátokra van szüksége, hogy hatékonyan működhessen. 

Na és a reggeli?

Tudod, a legfontosabb étkezés, ami bizonyos szempontból igaz is (kivéve az említett nagy, késői vacsi esetét). Amikor széthúzod a függönyt és világos lesz, az agyad megkapja a jelzést: indulhat a nap! Pontosan ez a reggeli funkciója is a tested számára. Ezért ajánlják a szakértők, hogy reggelire valami könnyű, de energiával dúsított fogást válassz, tojást, joghurtot, gyümölcsöt vagy müzlit, hiszen a szervezetenek fel kell készülnie a keményebb munkára, amit az ebéd és a vacsora jelent.

Akkor hogy is van ez a késői evés?

Összefoglalva: a rendszeresség a lényeg. A közhiedelemmel ellentétben este 8-ig még nyugodtan ehetsz, persze ha teheted, igyekezz az utolsó két órában már könnyebb ételeket fogyasztani. De mint látod, akkor se történik tragédia, ha néha mégis elcsábulsz egy késői vacsira, hiszen segíthetsz a testednek az egyensúly visszaállításában. Ami állandó szabály: ha sokat eszel vagy alkoholt fogyasztasz, mindig legyen a kezed ügyében folyadék, mert a hidratálással is nagyban hozzájárulsz az emésztőszervek munkájához.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X