Főoldal > DIÉTA > Intuitív evés: így legyél karcsú diétázás nélkül

Intuitív evés: így legyél karcsú diétázás nélkül

diétaéhesevésfogyásintuitív
0

Írta: and

Hagyd abba, hogy meg akarod mondani a testednek, mit szabad és mit nem szabad ennie. Hallgass a belső hangra, és az intuitív &

Hagyd abba, hogy meg akarod mondani a testednek, mit szabad és mit nem szabad ennie. Hallgass a belső hangra, és az intuitív étkezés segítségével szabadulj meg a pluszkilóktól.

Mi az intuitív étekezés?

Az intuitív evés egy fogyókúrától mentes étkezési stílus, ami megtanítja az embereket arra, hogy hallgassanak a testük jelzéseire – tehát pontosan az ellenkezője annak, amit a legtöbb fogyókúra tesz. Ahelyett, hogy “elnyomnád az éhséget” vagy “felpörgetnéd az anyagcserédet”, összpontosíts arra, hogy azt edd, amire a testednek szüksége van,  amit megkívánsz, és azonnal hagyd abba az evést, ha már jóllaktál. Ez az intuitív evés legjobb része: azt ehetsz, amit valóban szeretnél, és akkor, amikor szeretnél. Ez ugyancsak a legnehezebb része is: azt fogyaszthatsz, amit valóban szeretnél, de csak akkor, ha kizárólag azt akarod enni.

Általános tévhit ezzel kapcsolatban, hogy az egész nap folyamán, korlátlan mennyiségben ehetsz, amit csak akarsz, korlátok nélkül. Bár ez úgy hangzik, mintha a diétázók mennyországa lenne, ez semmiképpen sem tenne jót a szervezetednek. Ezért pontosan azt kell adnod a testednek, amitől a legjobban érzi magát. Hamar fel fogod fedezni (ha egyszer elkezded igazán megfigyelni a tested reakcióit), hogy a mindennapos gumicukor-beviteltől fáradt és beteg leszel, míg egy tartalmas saláta feltölt fehérjével, összetett szénhidrátokkal, a házi készítésű öntet pedig nem csak ízletes, hanem igazi energiabomba is. Arra figyelj tehát, mitől érzed magad rosszul és mitől jobban, pontosan ez a különbség nem engedi majd meg neked, hogy telehabzsold magad káros ételekkel.

intuitiv2.jpg ()Így kezdd el az intuitív evést

Nehéz egy olyan világban nyugodtan enni, ahol minden étterem tele van szélesképernyős televízióval és korlátlan mennyiségű előétellel. Rendkívül nehéz megállni, hogy ne egyél semmit, amíg mindenki más jóízűen falatozik. A legnagyobb probléma mégis az, ha a tested ellen küzdesz egész életedben. Ha betartod az alábbi két tippet, hatalmas különbségeket érhetsz el abban, ahogy az ételről gondolkodsz. Az étel ugyanis nem büntetés vagy tiltott gyümölcs, hanem az élet fenntartására szolgáló ajándék.

Az első lépés két apró változtatással kezdődik:

1. Étkezz nyugodt környezetben

Ülj le egyedül: könyvektől, tévétől, számítógéptől és komolyabb beszélgetésektől mentesen, ezek ugyanis megzavarhatják az étkezésedet. Próbálj figyelmet szentelni minden egyes falatnak, amit elfogyasztasz. Érezd az étel ízét, illatát, majd jegyezd meg, hogyan érezted magad, miután megetted.

2. Csak akkor egyél, ha éhes vagy, és azonnal fejezd be az evést, ha tele vagy

Ha éveken keresztül elfojtottad a tested éhségjelzéseid, és akkor ettél, amikor egészségesnek ítélted meg, tanulj meg bízni a testedben, az ugyanis sosem téved. Pontosan jelezni fogja, mikor vagy valóban éhes, és mikor nincs szükséged ételre!

Fotó: Pinterest, Profimedia


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X