Főoldal > DIÉTA > 5 egészséges alapelv, amit a diétahóbortokból tanulhatunk

5 egészséges alapelv, amit a diétahóbortokból tanulhatunk

diétatáplálkozás
0

Írta:

Tartózkodj az üres kalóriáktól! (Alacsony szénhidráttartalmú diéta) Az alacsony sz&eacute

Tartózkodj az üres kalóriáktól! (Alacsony szénhidráttartalmú diéta)

Az alacsony szénhidráttartalomra építő diéták, mint az Atkins vagy a Dukan, nem mindig minősülnek a legegészségesebb táplálkozási formáknak, tekintve, hogy ki vagy téve annak a veszélynek, hogy túl sok telített zsírt veszel magadhoz. De amit viszont kétség kívül alaposan megtanít számunkra az az, hogy a mindennapok során, amennyire csak lehet, kerüljük a finomított szénhidrátokat, mint például a kenyeret és a kekszeket, amelyekben szinte csak üres kalóriák vannak.

Ragaszkodj a teljes értékű ételekhez! (Paleolit diéta)

A feldolgozott élelmiszerek nem éppen jó barátai a vékony deréknak, e tekintetben nagyon is követendő példákkal szolgál a Paleolit étkezés, hiszen a gyümölcsökre, zöldségekre, húsokra és minden olyan ételre fókuszál, amelyet az ősember meg tudott szerezni. Noha a gabonafélék és a tejtermékek csak korlátozott mennyiségben fogyaszthatók, a Paleolit étrendet követők sosem éhesek, hiszen maximálisan jóllaknak a friss gyümölcsökkel, zöldségekkel, valamint a sovány fehérjékkel.

megtan2.jpg ()Óvd a szíved egészségét! (Mediterrán diéta)

Megvan az oka annak, hogy a mediterrán térségben élők miért olyan boldogok és emellett még a hosszú élet titkát is birtokolják: a mediterrán táplálkozásról bebizonyosodott, hogy a hosszú, egészséges élet titkát hordozza. Egy ideig nagyon felkapott volt ez a diéta, mivel sok leadott mínusz kilóval kecsegtetett (nem csoda, hiszen rengeteg friss ételt és alacsony kalóriatartalmú tengeri finomságot kell enni), ráadásul a az egészséged is megőrizheted általa, hála a halban, diófélékben és az olívaolajban található egészséges zsíroknak, amelyek csökkentik a szív- és agyi betegségek kialakulásának kockázatát.

A vitaminok létfontosságúak (Léböjtkúra)

A léböjtkúra hosszútávon egyáltalán nem tartható fent, viszont az ilyesfajta tisztító, méregtelenítő „őrületben” azért mégis csak akad megjegyzendő alapelv. A léböjtkúra alatt jóval több vitamint és ásványi anyagot viszel be a szervezetedbe a gyümölcsökből és zöldségekből préselt levekkel, ez persze mind nagyon jó, hisz fontos tápanyagokkal gazdagodsz, de nem szabad megfeledkezni a lapos has eléréséhez elengedhetetlen rostokról sem, amikből szintén igen keveset vesznek magukhoz az emberek, pedig már azzal orvosolhatod a “rost-problémát”, ha nem csak a levét iszod meg, hanem az egész zöldséget elcsipegeted.

Az számít, amit megeszel (Weight Watchers)

A Weight Watchers féle diéta nagy népszerűségre tett szert, főként az Egyesült Államokban, kiváltképp azért, mert ez nem pusztán diéta, hanem egy életstílus, ahol az ételek pontértéke a kalórián és a tápértéken alapszik. Ez az egyszerű pontrendszer életmentő lehet, ha fogyókúráról van szó, de ha nem követed teljesen fegyelmezetten a pontrendszert, akkor sem árt, ha figyelmezteted magad arra, hogy uzsonnára jobban jársz egy adag gyümölccsel, mint egy szelet sütivel.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X