Főoldal > DIÉTA > Stimuláld a karcsúság gént!

Stimuláld a karcsúság gént!

0

Írta: and

Százféle titkok rejtőzik génjeidben, az irányítást mégis a kezedbe veheted. Alakítsd át

Százféle titkok rejtőzik génjeidben, az irányítást mégis a kezedbe veheted. Alakítsd át néhány egyszerű trükkel étkezési szokásaidat, és többé nem kell rettegned az elhízástól.

Nem titok, hogy szüleidtől az orrod formáján és hajad színén túl azt is örökölheted, mennyire vagy hajlamos a hízásra. Génjeid tehát felelősek lehetnek azért, hogy mekkora túlsúly rakodik rád az évek során. Amerikai orvosok rájöttek, hogy a tizenhatos kromoszómán található egy olyan gén, amely közvetve szerepet játszat az elhízásban. Kutatásaik során arra keresték a választ, hogy vajon külső hatással befolyásolható-e a gén működése, megváltoztathatod-e azt, amit örököltél. Dr. Floyd Chilton kaliforniai professzor szerint a tested a születésed pillanatában még feltétlenül arra törekszik, hogy minden életkorban megtartsa ideális testsúlyát. Csakhogy a már gyerekkortól bevezetett rossz étkezési szokásokkal teljesen megbolondul a működése. Ráadásul a hosszú évezredek alatt megváltozott életmódunk sem tesz jót az anyagcserének. Kényelemre hangolt világunkban jóval kevesebbet mozgunk, mint elődeink. Génjeid azonban még mindig emlékeznek formás alakodra! Chilton professzor szerint egy kis odafigyeléssel, napi harminc perc intenzív mozgással 5 hét alatt könnyedén megszabadulhatsz a feleslegtől. Ehhez négy lépcsőfokot kell megtenned, és néhány alapszabályra odafigyelned, ám közben kedvedre variálhatod az ételeket.

4+1 fontos alapszabály, ha elkezded a diétát

1. Egyél minél több polifenoltartalmú ételt: ezek közé tartoznak a piros bogyós gyümölcsök, a zöldalma, a citrom, a narancs, a körte, a barack, a szilva, a gránátalma, a szőlő vagy a meggy. A zöldségek közül válaszd a brokkolit, a zellert, a padlizsánt, a paradicsomot, a spenótot, a lila káposztát, a sütőtököt, a hagymát. Egyél magvakat és hüvelyeseket (mandulát, mogyorót, tökmagot, pisztáciát, lenmagot, lenolajat, csicseriborsót, lencsét). Főleg a mediterrán zöldfűszereket részesítsd előnyben, mert ezeknek is magas a polifenoltartalmuk. Igyál zöld teát, időnként pedig egy pohár vörösbort is megengedhetsz magadnak.

gen2.jpg ()2. Válassz jó Omega-zsírsavat: egyél minél több halat, ha nem szereted, egészítsd ki Omega-3 táplálékkiegészítő szedésével étkezéseidet. Vásárolj egy üveg jó minőségű, étkezésre is alkalmas borágó olajat (WELLNESS SZÓTÁR), és azzal ízesítsd salátáidat. Kerüld a magas Omega-6 tartalmú zsiradékokat: a margarinokat és a napraforgóolajat. Előre elkészített ételeket csak akkor egyél, ha muszáj, törekedj arra, hogy természetes, friss formában fogyassz mindent!

3. Növeld a rostbevitelt: részesítsd előnyben a magas rosttartalmú ételeket. Válassz teljes kiőrlésű pékárukat, natúr zabpelyhet. Erőteljes diétánál 16 gramm/nap rostbevitel a megengedett, de a legjobb, ha nem léped túl a 30 grammot, mert azzal meggátolhatod a szervezetedben bizonyos ásványi anyagok, nyomelemek (pl. magnézium, cink, réz) felszívódását.

4. Csökkentsd a kalóriát: fontos, hogy egyél lényegesen kevesebbet, mint ezelőtt. Meglátod, ha csak 20-30 százalékkal csökkented az adagot ahhoz képest, mint amennyit általában megeszel, éhezés és szenvedés nélkül meg tudsz majd szabadulni a feleslegtől.

+1 Mozogj: mindegy, hogy mit, amihez csak kedved van!  A lényeg, hogy minden nap szánj sportolásra, táncolásra, intenzív gyaloglásra legalább 30 percet!

A cikk folytatását elolvashatod a legújabb Wellness magazinban!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X