Főoldal > DIÉTA > Zsírleszívás tinikorban?

Zsírleszívás tinikorban?

diétafogyáshízástúlsúlyzsír
0

Írta: and

Amerika, a túlsúlyosak földje Gyorsétteremben evés, rohanó életmód, kevés mozgás

Amerika, a túlsúlyosak földje

Gyorsétteremben evés, rohanó életmód, kevés mozgás – egy amerikai átlagos napja állítólag körülbelül így néz ki. A családanyák kb. 35%-a (!) hozatja hetente több alkalommal ételfutárral a vacsorát, mert a saját munkája és a családi teendők mellett nincs ideje főzni. Legalább ugyanennyien viszik hétköznap esténként is pizzázni vagy gyorsétkezdébe a családot, ugyanebből az okból. Csoda-e, ha a rendszertelen és tartósítószerben gazdag táplálkozás mellett egyre több a túlsúlyos tini az Egyesült Államokban? A folyamattal akkor kezdtek behatóbban foglalkozni a szakértők, amikor a kutatások kimutatták, hogy minden harmadik amerikai felnőtt elhízott és mozgáshiányos, ebből adódóan pedig koleszterin- és szívproblémákkal, vagy cukorbetegséggel küzd. Miután prevenciós reklámok és előadások ide vagy oda, az amerikaiak nagy része még mindig a kényelmet választja az egészség helyett, nemrég radikális orvosi állásfoglalásoktól kezdett visszhangozni a sajtó.

zsir2.jpg ()Le a zsírral – szó szerint

Thomas H. Inge professzor, a Surgical Weight Loss Program For Teens alapító igazgatója állt elő azzal az indítvánnyal, hogy a zsírleszívást már tinédzserkorban el kell kezdeni. Ugyanis az amerikai tinédzserek 4-7%-a már 11-18 évesen komoly túlsúllyal küzd, és az elfoglalt szülők, az agyonreklámozott, egészségtelen, de népszerű élelmiszerek és a mozgáshiány miatt ez a közeljövőben aligha fog megváltozni. Az eredmény pedig az, hogy egyre többüket veszélyezteti a tinédzserkori cukorbetegség, sőt, vannak olyan csoportok, ahol már most is a gyerekek több mint 50%-a diabéteszes, így Thomas H. Inge szerint elengedhetetlen a mielőbbi beavatkozás.

Az orvos úgy véli, az elhízás tekintetében a 18. év játszik kulcsszerepet, mert ha ekkor nem indulnak fogyásnak a fiatalok, úgy 37%-kal megnő az esélyük a cukorbetegségre, és 50%-kal nagyobb valószínűséggel lesznek veseproblémáik is.

Műtét helyett felelősségtudat

Azt hihetnénk, távol áll tőlünk ez a probléma, de ha itthon körülnézünk mondjuk a villmoson, rögtön rájövünk, hogy nagyon is közel van. A magyar tinédzserek körében is egyre több az elhízott fiatal, főleg a nagyobb városokban és a lányok között. Ám az megkérdőjelezhető, hogy valóban a zsírleszívás-e a megoldás. Hiszen ha valaki tinédzserkorban „rákap” erre a módszerre, azt később nehéz lesz meggyőzni arról, hogy lassúbb, de kevésbé drasztikus módon próbáljon lefogyni. Pedig a tinédzserszervezet csodája, hogy az ebben a korban megerősödő izomcsoportok – persze kellő karbantartás mellett – egy életen át biztosítják a test tónusát. A táplálkozás és a mozgás segítségével tartósabb eredmények érhetők el, mint a zsírleszívással, és nem utolsósorban megóvjuk a tizenévest egy olykor traumával felérő, nem is egészen veszélytelen élménytől.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X