Főoldal > DIÉTA > 5 tipp, hogy a karácsony kicsit se látszódjon meg az alakodon

5 tipp, hogy a karácsony kicsit se látszódjon meg az alakodon

diétatáplálkozás
0

Írta: and

Közelednek az ünnepek, és te már most attól rettegsz, hogyan fogod magad belepréselni az újévben a

Közelednek az ünnepek, és te már most attól rettegsz, hogyan fogod magad belepréselni az újévben a régi farmerodba, mert megint nem tudtál ellenállni a nagy családi eszem-iszom közepette a nagynéni rétesének? Parázás helyett inkább fogadd meg tanácsainkat, így bűntudat és a pluszkilók rémképe helyett végre nyugodtan kiélvezheted az ünnepeket.

Mértékkel!

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy végül is bármit lehet enni, ha mértékkel tesszük. Nem kell lemondanod a töltött káposzta vagy a bejgli élvezetéről, de mielőtt nekiállnál begyűrni a második tányérral vagy mielőtt azon kapnád magad, hogy bepusziltál egy fél tepsi bejglit, számolj el tízig, és fontold meg, hogy tényleg szükséged van-e még egy szeletre? Ugye, hogy már csak a szemed kívánja?

Költözz át a nappaliba!

Nem kell mindenáron a konyhában a terített asztal körül elmesélni az elmúlt egy évet rég nem látott rokonainkkal. Ilyenkor szinte elkerülhetetlen, hogy az ember közben ne falatozzon, igyon valamit, hiszen az ivástól megéhezik, az evéstől meg megszomjazik. Telepedjetek át inkább a nappaliba, lehetőleg hátrahagyva a zsúrkocsit. Kényelmesebb is, és rengeteg plusz kalóriától mented meg magad ezzel az egyszerű művelettel.

kari2.jpg ()Válogasd meg az alapanyagokat!

Nem kell nyers salátán rágódnod az ünnepek alatt, de a hagyományos ételeket is el lehet úgy készíteni, hogy kevésbé kezdjék ki a vonalaidat. Sertés helyett készíts szárnyas húst, a süteményhez teljes kiőrlésű lisztet használj, és a cukros-habos verzió helyett inkább a szárazabb, töltetlen desszerteket válaszd, de még jobb, ha inkább egy nagy tál gyümölcssalátát készítesz. Az alkohollal is vigyázz! A tömények, koktélok egy egész vacsorányi kalóriát is tartalmazhatnak. Kortyolgass inkább egy pohár vörösbort, nem száll a fejedbe és a szívednek is jót tesz.

Mozogj!

Érthető, hogy a hidegben sokkal kevésbé vagy motivált kilépni a fűtött lakásból, de alternatívaként még mindig ott van a legközelebbi konditerem. Nem kell megvárni az újévet arra, hogy megfogadd, hogy többet fogsz sportolni. Kezd el már most! Ha unalmasnak tartod a futópadot vagy a biciklit, akkor edz együtt a barátnőiddel. Az idő is gyorsabban telik, és a motiváció is nagyobb, hiszen ha tudod, hogy nem egyedül fogsz izzadni, nem mondod le. Hétvégén pedig érdemes a természetben tenni legalább egy sétát. Télen is gyönyörű tud lenni a táj, és sokkal kellemesebb odakint a friss levegőn forraltborozni, mint otthon begubózni a négy fal közé.

Ne raktározz!

Te is főzöl az ünnepekre, de szinte elkerülhetetlen, hogy a rokonoknál tett látogatások alkalmával ne teljen meg rogyásig a hűtő mindenféle elemózsiával, amit persze jobb minél előbb elfogyasztani, mert rád romlik. Még praktikus is lehetne a dolog, de ha azt veszed észre, hogy már az ötödik kört teszed a konyhában egy szelet zserbóért, jól fontold meg, hogy érdemes-e mindenkitől elfogadni a kaját. Ha azt mondod, hogy te se látsz ki otthon az ételekből, és nem szeretnéd, hogy ki kelljen dobnod, valószínű meg fogják érteni a rokonok, és nem sértődnek meg, amiért nem ruháznak rád egy tepsi süteményt.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X