Főoldal > DIÉTA > Fogyás ünnepek alatt is? Tippjeinkkel garantált!

Fogyás ünnepek alatt is? Tippjeinkkel garantált!

diétatáplálkozás
0

Írta: and

Hányan vagyunk, akik már most attól rettegünk, hogy hány kilóval nyomunk többet majd a nagy ünnepi

Hányan vagyunk, akik már most attól rettegünk, hogy hány kilóval nyomunk többet majd a nagy ünnepi lakomák után, mely nem csak a szeretet, hanem a nagy, közös evések ideje is. Márpedig ilyenkor tilos a háziasszony megsértése azzal, hogy csak turkálunk az ételben. Nem is kell ennek így lennie, csak egy kicsit kell jobban odafigyelni, és még egészségesen is étkezhetsz.  

1. Ne halogass

Felejtsd el azt a csábító gondolatot, hogy a most következő ünnepek alatt még jól belakmározol a finom étkekből, és majd a következő év elején megkezded a koplalást. Gondolj bele, hogy ezzel a hozzáállással csak a saját magad – eleve nem könnyű – dolgát nehezíted tovább. Ha már most odafigyelsz a megfelelő mennyiségű és minőségű ételek fogyasztására, nem állítod magad szinte legyőzhetetlen akadályok elé azzal, hogy a megszokottnál sokkal nagyobb felhalmozott kalóriamennyiséget kelljen ledolgoznod, szinte ember feletti erőbedobással. Ráadásul megúszod a gyomorrontást és a teltségérzetből adódó rossz közérzetet is. 

2. A kevesebb több

Számolj le azzal a hagyománnyal, hogy csak akkor jó az ünnep, ha bőséges az asztal kínálata, illetve, ha mindenki degeszre tömi magát a háziasszony főztjéből. Próbálj előre puhatolózni, hogy a meghívó fél hajlandó- e változtatni e téren eddigi szokásain, s esetleg jobban a minőségre figyelni, nem a mennyiségre. Amennyiben nem járható ez az út, akkor próbáld elfelejteni azt a gyakorlatot, hogy nagy akarattal végig kóstolsz minden fogást. Koncentrálj inkább az ízekre és lassan, komótosan fogyaszd az általad kiválasztott étkeket.

karacsonyiebed2.jpg ()3. Bőséggel, de egészségesen

Tartsd észben, hogy egészségesen is lehet bőséges a karácsonyi asztal. Ehhez az kell, hogy egészséges hozzávalókból készüljenek a finomságok. Ahhoz, hogy ez megvalósuljon, a legegyszerűbb út, ha te készíted a menüsort, de azt is megpróbálhatod, hogy beszélsz erről azzal, aki készíti az ételeket és akár meg is kérheted, hogy figyeljen oda erre. Biztos, hogy ha nem is tér el teljesen a már bevált receptektől, a kedvedért készít valami olyat is, amit te is bátran fogyaszthatsz, hiszen szeret téged. Pont a szeretet ünnepén ne venné figyelembe vágyaidat? Ha vagytok olyan jóban, akár ötletet is adhatsz a vendéglátódnak, hogyan készítheti el újszerűen, ám annál finomabban és egészségesebben a karácsony egyik jelképének számító halételt, például párolással, grillezéssel, vagy akár roston sütve is.

A köret elkészítésekor pedig kerüljük az olyan szénhidrátdús alapanyagokat, mint a burgonya, a kenyér, a rizs vagy épp a tészta. Részesítsük inkább előnyben a zöldköreteket, így az olyan párolt, grillezett, roston sült zöldségeket, mint a cukkini, a brokkoli vagy a padlizsán. A különböző színű zöldségek tárháza szinte végtelen, és ha megkóstoljuk, rájövünk arra is, hogy igen ízletesek.     

4. Mindent mértékkel

Felesleges kijelentened, hogy nem eszel ezt vagy azt, mert ezzel szinte kihívod magad ellen a sorsot. A gondolataid ugyanis rögtön a körül az étel körül fognak forogni, amit tiltólistára tettél (mert általában ez az egyik kedvenc szokott lenni). Márpedig emiatt előfordulhat, hogy sokkal több mindent tömsz magadba, hogy megpróbáld elvonni a figyelmed arról az egy ételről, ráadásul lehet, hogy sikertelenül. Vezesd be inkább azt az új szabályt, hogy: mindent lehet enni, de mértékkel. Ez legyen a fő irányelved akkor is, ha már korábban fogyókúrába kezdtél. Így elkerülheted az önsanyargatást, mert megengedetté válik a kóstolás (bármibe, és szinte bármikor; igen, a süteményekbe is). Csak arra figyelj oda, hogy mindezt mértékkel tedd, tehát fogyassz minden megkívántból csupán egy- két falatot, és lehetőleg azt is inkább délelőtt.  

5. Csak szakemberrel

Amennyiben úgy döntesz, hogy az új évet a fogyókúra és egészségesebb élet jegyében kezded, azt ne önfejűen, a saját magad feje után menve tedd, mert megjárhatod. Minden ész nélkül megkezdett fogyókúra visszaüt ugyanis. Inkább mindenképp kérd ki táplálkozás terén jártas orvos, vagy dietetikus szakember segítségét, aki részletes vizsgálatok, táplálkozás- és életmódfelmérés után személye szabott diétás programot állít össze, ami nem árt meg az egészségednek, és akár évekig is magadévá teheted. 

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X