Főoldal > DIÉTA > Kettőt egy csapásra: spórolj és fogyj!

Kettőt egy csapásra: spórolj és fogyj!

diétatáplálkozás
0

Írta: and

A megtakarítás tényleg segít zsugorítani a derékbőségedet? A pszichológusok vélem&

A megtakarítás tényleg segít zsugorítani a derékbőségedet? A pszichológusok véleménye alapján egyértelműen igen. Az evés és a pénzköltés valójában két nagyon hasonló viselkedési folyamat, hiszen mindkettő verseny a vágy és a következmények között.

Stoppold le a dőzsölő spirált!

Nehéz egy ballépés után megálljt parancsolni magunknak. „Ha már megettem a franciakrémest, jöhet a kókuszkocka is, ma már úgyis mindegy! Majd holnaptól diétázom!” „Itt ez az akciós sál, megveszem mellé ezt a pár fülbevalót is, de holnap már spórolok!” Ismerős? Bekerülsz a dőzsölő spirálba, evéssel vagy shoppingolással kényezteted magad, s a dolgok egyre rosszabbra fordulnak.

Akcióterv: Legközelebb, ha volt is egy gyenge pillanatod, ne hagyd magad tovább csúszni a spirálon át a lejtőn! Tedd le a második sütit, akaszd vissza az állványra a fülbevalót! Egy kis séta segíteni fog. Közben kérdezd meg magadtól, hogy valóban szükséged van ezekre? Az első zsákmány is bőven elég lesz, ezt kitisztult fejjel meg fogod látni.

yoga2.jpg ()Gondold át: kihasználod az időszakos edzőtermi bérletet?

Több ezer forintot is kiadsz havonta, hogy legyen az edzőterembe szóló érvényes bérleted? Számold ki, hogy milyen gyakran voltál az utóbbi időben! Valóban kihasználod? Sajnos attól nem leszel formásabb, hogy jogosultságot vásároltál. Ha nem jársz rendszeresen, csak fizetsz, kizárólag a pénztárcád lesz karcsúbb!

Akcióterv: iktasd ki ezt a kiadást és válassz inkább olyan sportolási formát, amelyet a szabadban vagy otthon is végezhetsz. Járj futni a szabadba, ez jobban is fogyaszt, mintha a futópadon edzenél! Tornázz otthoni fitneszvideókra, így nincs kifogás, hogy lemaradtál a kezdési időpontról – a programot akkor indítod el, amikor csak akarod. Ha mégis megtartanád a bérleted, ütemezd úgy az edzést, mintha fontos találkozókon vennél részt, s nagyon szigorúan tartsd be az időpontokat. Ha ez sem megy, s mindenképpen teremben szeretnél sportolni, válassz inkább alkalmakra szóló bérletet, még így is rengeteget fogsz spórolni!

Készíts zárt költségvetést!

Azok osztják be nehezebben a pénzüket, akik impulzusvásárlók: az adott pillanatban, amikor meglátják a számukra tetsző terméket, s rövid gondolkodás után már ki is fizették a pénztárnál. Ismerős a helyzet? Majd amikor már 3 hete hever érintetlenül a neonzöld lábszárvédő a szekrény alján, akkor jössz rá, hogy megint pénzt dobtál ki az ablakon. Mert hiába jópofa, ha nem fér a stílusodba, ha nincs mihez felvenned, stb.

Akcióterv: minden vasárnap komolyan gondold át, hogy mik azok a dolgok, amelyeket feltétlenül meg kell vásárolnod. Írd össze, hogy körülbelül mennyibe fog kerülni! Állapodj meg magaddal: ennél többet egy fillérrel sem költhetsz! Ugyanez vonatkozik a kalóriákra: határozz meg egy heti kalória-limitet, napokra lebontva is elkészítheted az egészséges étrendedet, így hétvégén sem kell majd koplalnod.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X