Főoldal > DIÉTA > Vendégségben is tarthatod a diétád – Megmutatjuk hogyan!

Vendégségben is tarthatod a diétád – Megmutatjuk hogyan!

diétatáplálkozás
0

Írta: and

Imádod ugyan a jó hangulatú baráti vagy családi összejöveteleket, ám amikor diétázol

Imádod ugyan a jó hangulatú baráti vagy családi összejöveteleket, ám amikor diétázol, ez a helyzet bizony feladja a leckét. Mert ugye vagy te, aki mivel fogyózik, nem mindegy, mit eszik és vannak a többiek, akik láthatóan ilyenkor nem figyelnek arra, mennyi kalóriát is vesznek magukhoz. Azért, hogy diétázás közben is tudd élvezni a nagy közös étkezéseket, összeállítottunk pár jó tanácsot, amiket megtartva a „káposzta is megmarad, de a kecske is jól lakik”.

1. Egyeztess előre

Ha igazán jó barátod vagy haverod a vendéglátód, nem jelent gondot, hogy beszélj vele a buli előtt a kérésedről. Elsőként például, ha felvetődik a közös kajálás gondolata, javasold, hogy az ne vacsora, hanem ebéd legyen, hiszen akkor még jobban belefér egy kis „bűnözés”, mint este. A másik: kérd meg, hogy gondoljon rád, a menüsor összeállításában is. Persze nem fogja az egész kínálatot a te ízlésedre szabni, de megteszi, hogy külön neked is készít valami harapnivalót. Ehhez akár tippet is adhatsz neki, mit szeretsz enni (persze javallott ilyenkor a legegyszerűbben elkészíthetőt ajánlani). Ha mégis esti partira mész, az nyilván tőled igényel még nagyobb fegyelmet a szokásosnál, hiszen jó lenne, ha megmaradnál a magas rosttartalmú ételeknél, vagy gyümölcsöknél, ami nem könnyű feladat annak, aki ételtől roskadozó asztal mellett ül és nagyon szeret enni. 

vendegseg2.jpg ()2. Oszd be a kalóriát

Készülj fel lelkileg is arra, hogy vendégségbe mész. Már reggel gondold végig, hogy egész nap mennyi kalóriát ehetsz meg. Ettől próbálj meg nem eltérni a különleges alkalom miatt sem. Továbbra is maradjon az iránymutató, hogy reggel és este sokkal kevesebbet és inkább magas rosttartalmú vagy gyümölcsös dolgokat eszel, hogy aztán az így felhalmozott megmaradt kalóriákat, nyugodt szívvel tudd felhasználni a közös ebéd alatt. És ne feledd: a többletbevitelt többletmozgással szinte rögtön le is tudod adni, tehát kajálás után sétálj egy kiadósat például, mert eközben jól ki tudod magad beszélni a haveroddal.

3. Csapd be az érzékeid

Próbálj meg nagyon keveset szedni a fogásokból, és azt is terítsd jól szét a tányérodon. Így azt képzelheted, hogy teli tállal kell megbirkóznod. Amikor megkezded az evést, azt lassan, komótosan tedd. Először is vágd mindig apróra a falatot, amit aztán szinte csipegetve egyél, hogy teljen az idő. Felejtsd el azt az aranyszabályt, hogy evés közben nem beszélünk. Dumcsizz bátran a falatok között, amíg elkészíted az újabbat, sőt úgy is megvariálhatod, hogy mielőtt már éppen bekapnád az aktuális új falatot, újra beszélni kezdesz, és addig nem kapod be a falatkát, hanem elkezded újra rendezgetni azt a villádon. Ezzel értékes másodperceket nyersz, miközben lassan telítődik a gyomrod, a bevitt ételmennyiségtől függetlenül.   

3. Légy az első

Ha hagyományos ételeket esztek, próbálj elsők között szedni, mert így példádul könnyebben tudsz a zsírosabb leves mélyéről szedni, kevesebb zsírt juttatva a tányérodba. Márpedig a sovány húslevesből bátran ehetsz, sőt a soványabb húsdarabokból is válogathatsz és a sokszor díszítésnek szánt zöldségekből is. Ha úgy érzed, hogy ciki, bájos mosollyal kérj elnézést és fejtsd ki, hogy mennyire odavagy ezekért.

3. Cselezz

Ha olyanokat esztek, amiből bátran ehetsz, például saláta, sovány hús, abból nyugodtan kérj újra, ám ha a sütikre kerül a sor, jelentsd ki, hogy te már degeszre etted magad, nem fér beléd több, de egy gyümölcs, mint az alma, a körte vagy a narancs (a banán nem!) most jól esne. Ez teljesen hihető és nem sértesz meg vele senkit, mert teljesíted a „csak egyen valamit a vendég” szabályt.

4. Testvériesen

Ha olyan helyre mész, ahol tudod, hogy szeretik tömni a vendégek hasát, és így nem bújhatsz ki mondvacsinált okokkal a nehezebb ételek és a süteményevés alól sem, keress valakit, akivel nem „igazságosan”, hanem „testvériesen” osztozkodhatsz. Így, ha te felezed el a kiválasztott étkeket, a másiknak juttathatod a jóval nagyobb adagot, szeletet, te pedig megmaradhatsz a csipegetésnél, ám ez senkinek sem fog feltűnni. Jó módszer lehet az is, hogy ha van a közelben kisgyerek, akár saját, akár ismerős, az öledbe ültetve eteted, így neked alig jut időd mellette arra, hogy egyél, mégse tűnik fel senkinek. 

5. Két legyet egy csapásra

Azzal, ha segítesz a háziaknak, két legyet üthetsz egy csapásra! Ha segítesz teríteni, majd be- és kihordani a kaját és kiszolgálni a többieket, jóval kevesebb időd jut a pocakod megtömésére, no meg enni is kevesebbet fogsz, ha nincs annyi időd. Ugyanakkor járkálsz, nem tespedve ülsz, még némi kalóriaégetést is eredményez. Azzal pedig, ha a süteményhordás környékén felajánlod, hogy kimész kávét főzni, nemcsak hogy megúszhatod a legnagyobb csábítást, a sütievést, de még tök jó fejnek is fognak tartani a háziak. Kint pedig rajtad múlik, mennyire húzod el az időt egy jó kis beszélgetéssel, így megint elkerülheted, hogy fölöslegesen tukmáljanak rád bármilyen kalóriabombát.

6. Igyál vizet

Végül pedig, az egész együtt töltött idő alatt kerüld az üdítők és az alkohol fogyasztását. Amikor szomjas vagy mindig vizet kérj inni. Ha értetlenkednek, mindig csak annyit mondj, hogy most csak az esik jól. Amennyiben kitartó vagy, leszállnak rólad, te pedig jól jársz, mert rengeteg felesleges kalóriától mented meg magad.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X