Főoldal > DIÉTA > A lúgosító diéta valóban hatásos?

A lúgosító diéta valóban hatásos?

diétatáplálkozás
0

Írta: and

A vélemények megoszlanak arról, hogy az alakja irigylésre méltó vagy már kórosan sovány

A vélemények megoszlanak arról, hogy az alakja irigylésre méltó vagy már kórosan sovány, de amikor Victoria Beckham elárulja diétás tippjeit, mindenki rá figyel. Skinny Bitch című könyve azonnal bestseller lett és a korábban kevésbé ismert Pu-erh teát is népszerűvé tette. Most a lúgosító diéta szószólója lett, amelyet olyan népszerű sztárok is követnek, mint Jennifer Aniston, Gwyneth Paltrow vagy Kirsten Dunst.

Dióhéjban ez egy olyan diéta, amely a pH-érték egyensúlyát optimalizálja azáltal, hogy kerüli a húst, az édességeket, a koffeint, az alkoholt, a mesterséges és tartósított élelmiszereket, ugyanakkor gazdag friss gyümölcsökben, zöldségekben és magvakban. Persze, ennél azért jóval több. Íme, a pro és kontra érvek.

Ellene: a kutatások korlátozottak

Sok egészségmegőrzéssel foglalkozó szakember elutasítja a lúgosítás szükségességét, mivel szerintük a szervezet természeténél fogva fenntartja a pH-egyensúlyt. Nincs sok kutatás a témában, de egy 2012-es tanulmány vegyes következményekre jutott. A megközelítés kulcsa a sokat szajkózott irányelv, hogy együnk sok zöldséget-gyümölcsöt, ám kerüljük a cukrot és a feldolgozott élelmiszereket.

lugos2.jpg ()Mellette: izmosít

A zöldségek és a gyümölcsök a lúgosító diéta alapjai, olyan táplálékok, amelyek a kalóriaégető izomtömeg építéséért felelősek. Az évek múlásával izmot veszítünk, de a kutatások bebizonyították, hogy azok az idősebb felnőttek, akik lúgos, zöldségen, gyümölcsön alapuló diétán élnek, több izomtömeggel rendelkeznek, mint akik inkább savas élelmiszereket, fehérjét és finomított szénhidrátot fogyasztanak. Hatása elég ahhoz, hogy pótoljon 2 kg sovány szövetet, amelyet az idősebbek évtizedenként vesztenek el, ez pedig jelentős hatással bír az általános erőnlétre, a sérülések kockázatára és az anyagcserére. 

Ellene: zavaros a diéta

A lúgos és a savas ételekről összeállított lista nem egyértelmű. Vegyük példának a citromot és az almaecetet. Ezek eredetileg savasak, de lúgosként listázták be őket, az anyagcsere-folyamatok alapján. A savas listában sok egészséges élelmiszert is találhatunk, mint például az áfonyát, a gránátalmát, a diót és a teát. Ráadásul több olyan élelmiszer is van, amit mindkét kategóriába belistáztak, ilyen a quinoa is.

Mellette: fiatalít

A diéta alapja a finomított cukrok kerülése, és ha csak ezt az egyetlenegy szabályt követjük, már az segít, hogy bőrünk fiatal maradjon. A kutatások már korábban alátámasztották, hogy a magasabb vércukorszinttel rendelkező emberek idősebbnek tűnnek. Ez a cukorfogyasztás és a glutation vegyület közötti kapcsolat miatt van, hiszen csökkenti a bőr rugalmasságát. Így egyáltalán nem rossz ötlet, ha a reggeli cukros muffint egy egészséges smoothie-ra cseréled!

Ellene: lehetséges, hogy nem fogyaszt

Sok olyan emberről hallunk, aki kemény diétába kezd, mégsem tud lefogyni. Ez annak az eredménye, hogy túlzásba viszik a jó táplálékok fogyasztását. Bármikor, amikor többet eszel, mint amire a szervezetednek szüksége van ahhoz, hogy támogassa az ideális testsúlyodat, a többlet a zsírraktárakban halmozódik fel, sajnos a szuperegészséges ételek esetén is. A súlycsökkentéshez nem elég, ha kerülöd a rossz és eszed a jó kategóriába sorolt ételeket, akkora adagokat is kell enned, amire a szervezetednek szüksége van.

Mellette: fogyhatsz

Ha odafigyelsz az adagok mennyiségére is, akkor a lúgosító diéta segítségével könnyedén fogyhatsz. A vegán vagy a majdnem vegán étkezés összefüggésben áll a soványsággal. Az Oxfordi Egyetem 38 ezer felnőtt körében végzett kutatása szerint a húsevőknek volt a legmagasabb a BMI indexe, míg a vegánoknak a legalacsonyabb. A vegetáriánusok és a szemi-vegetáriánusok indexe kettejük közötti sávba esett. Más kutatások is bebizonyították, hogy azonos kalóriabevitel mellett azoknak, akik növényi alapú és magasabb antioxidánst tartalmazó ételeket fogyasztottak, alacsonyabb volt a BMI-je, karcsúbb a dereka és kevesebb a zsírszázaléka.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X