Főoldal > DIÉTA > Fogyókúra Nagyi-módra – „Antik trükkök” a zsírpárnák ellen

Fogyókúra Nagyi-módra – „Antik trükkök” a zsírpárnák ellen

diétatáplálkozás
0

Írta: and

Már jóval a mai modern diétás módszerek és fogyasztó gépek megszületése előtt k&

Már jóval a mai modern diétás módszerek és fogyasztó gépek megszületése előtt küzdöttek a nők a pluszkilók ellen. Bár a molett idomok egy időben a gazdagságot és a jólétet jelképezték, az 1800-as évektől egyre több olyan tanulmány született, amely a túlsúllyal járó egészségügyi problémákra világított rá. Az 1900-as évektől pedig „divatba jött” a karcsúság, így ük-, déd- és nagyanyáink kipróbáltak mindent, hogy megszabaduljanak a hurkácskáktól.

Csak semmi szigor: almaecet

A legegyszerűbb „dédi módszer” a diétázók körében máig ismert almaecet-kúra, ami hihetetlenül kedvelt volt a múlt század elején. Népszerűségét annak köszönhette, hogy nem előre meghatározott étrendet kellett követni. Az egyetlen előírás az volt, hogy az étkezések előtt 10-15 perccel 3 dl vízben el kellett keverni egy evőkanál almaecetet, és azt szép lassan elkortyolgatni. Szinte csodaszerként kezelték, hiszen fogyasztása serkentette az anyagcserét, csökkentette a vércukor- és a koleszterinszintet, vízhajtó, méregtelenítő és étvágycsökkentő hatással bírt, illetve gátolta a zsírok lerakódását. Ráadásul a 95 százalék vizet és kevés savat tartalmazó almaecetben olyan értékes tápanyagok találhatóak, mint a kalcium, a fluor, a magnézium, a nátrium, a foszfor, a szilícium és a kálium.

viz2.jpg ()Egyszerű és nagyszerű: langyos víz

Persze akadt még az almaecet-kúránál is egyszerűbb fogyi recept: a langyos vízivás! Az évszázados tanács szerint, ha a napot úgy kezdjük, hogy reggel felkelés után megiszunk egy nagy pohár langyos vizet, akkor könnyebben adhatjuk le a rajtunk levő súlyfelesleget.

Alvással, koplalással, sétával…

Kakassal kelni, tyúkokkal feküdni –  ez a hosszú és egészséges élet titka, vallották egykor. A hosszú, pihentető alvások mellett persze a napi testmozgás sem maradt el: tömegközlekedési eszközök híján gyalog intézték a bevásárlást, a munkába járást, telefon híján pedig maguk mentek át egy jó kis pletykapartira a barátnőjükhöz. Ha őseink hirtelen akartak megszabadulni pár kilótól, egyszerűen többnapos koplalásba kezdtek.

Lemosható hurkák

Később már egymás után bukkantak fel a különböző fogyást segítő módszerek is, amelyek egyszerre árulkodtak az emberi elme találékonyságáról és hiszékenységéről. A század elején egy fogyókúrás szappan került amerikai forgalomba a következő szlogennel: ,,nem hagy cserben a háj eltüntetésében” és „lemossa a felesleges kilókat”. A fogyasztó tabletták elődjeit 1899-ben fejlesztették ki, és már néhány éven belül meghódították a fogyni vágyó asszonyokat. Ezek a tabletták enyhe hashajtó és vízhajtó hatással bírtak, tisztítókúraként is alkalmazták őket. A zsírégető teakeverékek szintén nem a legújabb kor termékei, már a múlt század elején ellepték a drogériák és vegyesboltok polcait.

A cikk folytatását elolvashatod a legújabb Wellness magazinban!

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X