Főoldal > DIÉTA > Kettőt egy csapásra! A legjobb 2 in 1 diéták

Kettőt egy csapásra! A legjobb 2 in 1 diéták

diétatáplálkozás
0

Írta: and

Utazás kiállítás március első hétvégéjén[x] Óvhatod az egészsé

Utazás kiállítás március első hétvégéjén[x]

Óvhatod az egészségedet, a környezetedet, és még a nőiségeden is dolgozhatsz. Összegyűjtöttük a legtutibb „kettő az egyben” hatású diétákat.

Szíved barátja – Ornish-diéta

Lényege:

Dr. Dean Ornish, a diéta szülőatyja szerint a siker kulcsa a fogyáshoz a spéci étrend mellett a rendszeres sport (hetente legalább 3x 90 perc!), illetve a stresszoldó módszerek alkalmazása. Úgy véli, ha rendszeresen jógázol, tai chi-zel vagy meditálsz, eszed ágába sem jut majd, hogy nassolásba fojtsd a bánatod! A diéta alappillére a „jó szénhidrátokban” gazdag, zsírszegény étrend, amit akkor koronáz siker, ha nyugodt, stresszmentes életmóddal spékeled meg.

Kettő az egyben hatás:

„A zsírszegény menü és a rendszeres lelki gyakorlatok kombinációja azért jótékony, mert így nemcsak a vonalaidra ügyelsz, hanem szíved és keringési rendszered egészségére is” – kezdi Dusa Fanny dietetikus. Fokozza a tuti hatást, hogy a menü ételei hemzsegnek az olyan összetevőktől, amelyek a szív- és érrendszer védelméért felelős vitaminokat és ásványi anyagokat (D-vitamin, kalcium, kálium) tartalmazzák, illetve harcba szállnak a káros vérzsírokkal. Fő szabály a minimális sózás, amitől szintén repes a szíved.

dieta2.jpg ()Mit ehetsz?

Az ételeidnek nagyon magas legyen a rost-, és alacsony a zsírtartalma (a bevitt kalóriáknak csak a 10 százaléka származhat zsírokból). A menüd álljon gyümölcsökből, zöldségekből, teljes kiőrlésű pékárukból, gyakran beiktathatod a barnarizst vagy a hüvelyeseket is. Tejtermékekből mindig soványat válassz, és azt is csak alkalmanként! Amit mindenképp tiltólistára kell tenned, azok a húsok, a feldolgozott élelmiszerek, az alkohol, a koffein és a finomított szénhidrátok – sajnos az utóbbiaknak nem csak a rosttartalmuk alacsony, hanem igazi kalóriabombák is.

Meddig tart a diéta?

A rengeteg friss zöldség és gyümölcs hatására már pár nap után energikusabbnak érzed magad, a súlyod csökkenésére viszont körülbelül 2 hetet várnod kell. 

Mire figyelj?

Bár az étrendet orvos dolgozta ki, kritikus pontja a megfelelő zsírbevitel. Ügyelj rá, hogy napi 30 gramm zsiradék feltétlenül legyen a menüdben, és figyelj a B-vitamin, illetve a vas pótlására is. Iktass az étrendedbe minél változatosabb fogásokat brokkoliból, karfiolból vagy kelkáposztából, a salátáidat pedig feldobhatod zsírszegény öntetekkel.

Tökéletes Ornish-reggeli:

Zöldséges rántotta, erdei gyümölcs

Készíts 2 tojásfehérjéjéből rántottát, hintsd meg friss bazsalikommal és metélőhagymával, edd egy szelet teljes kiőrlésű kenyérre halmozva. Desszertként megengedhetsz magadnak egy kis csésze fagyasztott bogyós gyümölcsöt egy pohár zsírszegény joghurttal.

Nem menj messzire! – 50 km-es diéta

Lényege:

Ez a diéta nem elsősorban kilóid csökkentését veszi célba, hanem tudatos életmódra ösztönöz, amitől bónuszként még fogyhatsz is. A fő szabály viszonylag egyszerű: csak azt eheted, aminek az alapanyagai 50 kilométeren belülről származnak.

Kettő az egyben hatás:

Környezetbarát étrend, hiszen minél közelebbről érkezik a kaja az asztalodra, annál kevesebb tartósítószerre van szükség frissen tartásához, és üzemanyagból is kevesebb kell a szállításhoz. Ráadásul, ha a menüdet idényzöldségekkel, gyümölcsökkel turbózod fel, azt tested minden porcikája meghálálja, és a pluszkilóknak sem adsz esélyt. Tehát ez már nem is kettő, hanem négy az egyben hatás! És akkor még azt az előnyt nem is számoltuk, hogy ha magyar termelőtől vásárolsz, a hazai gazdaság felpörgetéséért is teszel.

Mit ehetsz?

Bármit, amit 50 km-en belül is megtermelnek vagy előállítanak: gyümölcsöket, zöldségeket, gabonákat, tejtermékek és húsféleségek sorát. „Jöhetnek a kedvenc gyümölcseid: az alma, a birsalma, a szőlő és a dió. A zöldségek közül válaszd a babot, a burgonyát, a céklát, a cukkinit, a gombát, a hagymaféléket, a karalábét, a karfiolt, a padlizsánt, a paprikát, a paradicsomot, a sárgarépát, a sütőtököt, a zöldborsót. Lényeg, hogy a tartósított változatok közül is azok mellett dönts, amiket hagyományos módszerekkel (aszalás, szárítás, befőzés, savanyítás, sózás) dolgoztak fel” – ajánlja a dietetikus.

A cikk folytatását elolvashatod a legújabb Wellness magazinban!

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X