Főoldal > DIÉTA > Nem mindegy, milyen a salátád színe!

Nem mindegy, milyen a salátád színe!

salátatáplálkozás
0

Írta: and

A jégsaláta a leggyakrabban fogyasztott salátaféle: egyrészt minden évszakban kapható, szinte

A jégsaláta a leggyakrabban fogyasztott salátaféle: egyrészt minden évszakban kapható, szinte mindenhol elérhető és az íze is kellemes. De ha megvizsgáljuk tápanyagtartalmát, kiderül, hogy bizony messze alulmarad a többi salátanövényhez képest. Ennek oka a színükben keresendő.

Amerikai kutatók bebizonyították ugyanis, hogy minél zöldebb egy saláta, annál több vitamint és egyéb ásványi anyagot tartalmaz. A jégsaláta helyett készíts inkább a következő zöldekből ízletes és valóban vitamindús ételeket!

1. Kelkáposzta

A kelkáposzta régóta kedvenc eleme a diétáknak, de gondoltad volna, hogy ez a salátaféle tartalmazza a legtöbb tápanyagot? A kelkáposzta fontos C-, B-, E- és K-vitaminforrás, emellett nagy mennyiségben tartalmaz luteint is, amely a szem egészségét támogató antioxidáns. A kelkáposzta hagyományos elkészítési módja a főzelék, de nem árt, ha kipróbálsz valami újat. Turmixolj össze narancsot kelkáposzta levelekkel, és ízesítsd a keveréket egy kis gyömbérrel. Ez aztán az igazi vitamin- és energiabomba télre!

sali2.jpg ()2. Spenót

Nem véletlenül a spenót volt Popeye kedvenc eledele, hiszen magas arányban tartalmaz káliumot, amely elengedhetetlen az izmok normális működéséhez. Emellett remek B-vitamin- és folsavforrás, így az egyik legjobb természetes vérnyomás-szabályozó. A folsav a magzat egészséges fejlődéséhez is elengedhetetlen, ezért rendszeres fogyasztása kismamáknak kifejezetten ajánlott. A spenótról úgy tartják, hogy gátolja a rákbetegségek kialakulását, mivel igen magas az antioxidáns tartalma. E szuperzöldégre azonban különösen igaz, hogy főzés közben jelentősen csökken ásványi anyag tartalma, ezért inkább fogyaszd nyersen, salátaként!

3. Rukkola

Az olasz konyhából indult hódító útjára, és mára világszerte elterjedt ez a salátaféle. Nemcsak jellegzetes íze miatt kedvelik, hanem magas tápanyagtartalmáért is, és ilyenkor télen ez kiemelkedően fontos. Szigorú vegetáriánusoknak és laktózérzékenyeknek magas kálciumtartalma miatt különösen ajánlott a rukkola fogyasztása. Edzéseid hatásfokát is növelheted egy rukkolasalátával, mert ez a zöldségféle olyan természetes nitrátok forrása, amelyek segítik a vér áramlását az izmokban.

4. Mángold

Itthon még egyelőre kevésbé ismert zöld, amelynek íze leginkább a spenóthoz hasonló, de mégis a répafélék családjába tartozik. Magas K-vitamin tartalmával emelkedik ki a többi salátanövény közül. A K-vitamin a véralvadáshoz szükséges, de emellett a csontok épségéért is felelős. Holland kutatók nemrég azt is kimutatták, hogy a sok mángold fogyasztása segíthet a 2-es típusú cukorbetegség kezelésében is. Ideje tehát alaposan körülnézni a piacokon!

5. Mikrosaláták

A legújabb őrület a saláták terén az úgynevezett mikrosaláta-félék. Tévesen sokszor összekeverik őket a különböző csírákkal, pedig a mikrosaláták tulajdonképpen nagyon fiatalon (amikor a növény kb. 3 centiméteres) begyűjtött salátafélék. Sok típusa létezik: lehet például spenót, kelkáposzta, fejessaláta, fejeskáposzta vagy bazsalikom fiatal hajtása is. Friss ízük miatt nyersen, salátaként fogyasztva a legfinomabbak, és emellett (mivel egész korán begyűjtik őket) különösen magas a vitamin- és ásványianyag tartalmuk. A boltokban kapható dobozos változat viszonylag drága, de mikrosalátát bárki könnyűszerrel termeszthet otthon is. A konyhaablakban vígan növekednek a kis hajtások, salátáinknak pedig garantáltan friss alapanyagai lesznek.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X