Főoldal > DIÉTA > Valóban veszélyes a gyümölcsdiéta? Íme az igazság!

Valóban veszélyes a gyümölcsdiéta? Íme az igazság!

diétakalóriatáplálkozás
0

Írta: and

Ashton Kutcher egy szerepe kedvéért gyümölcsdiétába kezdett, amitől a szervezete összeomlott és k&

Ashton Kutcher egy szerepe kedvéért gyümölcsdiétába kezdett, amitől a szervezete összeomlott és kórházba került. Sokan nem is gondolnák, hogy a diétáknak bizony nemcsak előnye, hanem kockázatai is vannak.

A mai kultúránk az egészséges életvitelre ösztönöz, emellett sokan küzdenek túlsúllyal. Így nem csoda, hogy divatba jöttek a különböző diéták, amelynek segítségével nemcsak karcsúbbak lehetünk, de javulhat az életminőségünk is. A gyümölcsdiéta jelenleg nagy népszerűségnek örvend, sokan számolnak be csodás eredményességéről. Azonban ha úgy döntesz, hogy te is kipróbálod, először feltétlenül olvasd el cikkünket, hogy tisztában legyél a kockázatokkal is! 

Túl alacsony kalóriabevitellel jár

Mint minden korlátozó étrend, amely teljes élelmiszercsoportokat tesz tiltólistára, a gyümölcsdiéta is lelassítja az anyagcserét. Ennek az az oka, hogy a szervezet jóval kevesebb kalóriát kap, mint amit korábban megszokott, ezáltal éhező üzemmódba kapcsol. Ilyenkor a szervezet ragaszkodik a tartalékaihoz, vagy elkezdi felhasználni a fehérjeraktárakat, azaz az izmokat üzemanyagként, a zsírraktárak helyett. Átállítja a szervezetet arra, hogy kevesebb kalórián is megéljen, ennek következményként lelassítja a fogyást és a kalóriaégetést. Egy 3 napos gyümölcsdiéta előnyökkel is járhat, de ha tovább folytatod, az lassíthatja az anyagcserét.

gyumi2.jpg ()Növeli a megbetegedések kockázatát

Életvitelként vagy többszöri alkalmazás esetén a gyümölcsdiéta jelentős súlyingadozásokhoz vezethet, és más egészségügyi következményekkel is járhat. A sorozatos fogyások és hízások megerőltetik a szívet, és különböző szövődményeket okoznak. Érzelmileg a jojó diéta étkezési zavarokhoz, illetve elhízáshoz vezet. Ezenkívül végletes hangulatingadozásokat is kivált, gyakran depressziót is.

A szigorú korlátozás miatt a gyümölcsdiéta tápanyaghiánnyal jár. Vérszegénységet, csontritkulást és egyéb hiánybetegségeket idézhet elő. A fellépő hiányokat érdemes minőségi multivitamin készítménnyel pótolni.

Hatására a legtöbben azt érzik, hogy nincs elegendő energiájuk a mindennapi feladatok elvégzéséhez, vagy akár a testmozgáshoz. Ez a kimerültség veszélyes lehet, hogy mennyire, az attól is függ, hogy milyen fizikai terhelésnek vagyunk kitéve.

Következmény

Mindez nem azt jelenti, hogy a gyümölcsdiétát nem lehet ésszerűen és hatékonyan alkalmazni tisztítókúraként, fogyást és jobb egészséget eredményezve. Inkább azt jelzi, hogy mint általában semmiben, itt sem érdemes túlzásokba esni. Hosszútávon a kiegyensúlyozott, egészséges étkezés és a rendszeres testmozgás vezet a legjobb eredményre: azaz karcsú vonalakhoz, de egészséges és erős szervezethez.

Ha gyümölcsdiétával szeretnél méregteleníteni, előtte feltétlenül konzultálj a háziorvosoddal, hogy megbizonyosodhass róla, a szervezeted elég erős hozzá! Megfelelő előkészületekkel és mértékletességgel minimálisra csökkentheted a gyümölcsdiéta kockázatát és jó eredményeket érhetsz el általa.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X