Főoldal > DIÉTA > Újra itt a South Beach-láz!

Újra itt a South Beach-láz!

diétatáplálkozás
0

Írta: and

Ezúttal nem csak fogyni vágyóknak

A népszerű South Beach-diéta kitalálója, Dr. Arthur Agatston új könyvében (South Beach Wake-up Call) arra hívja fel a figyelmet, hogy az általa összeállított étrend nemcsak a fogyni vágyóknak ideális, hanem mindenkinek, aki egészséges szeretne maradni. A következő ételek és italok erősítik az immunrendszert, harcolnak a szabadgyökök és különböző betegségek ellen, plusz energiával töltenek fel. Ha nem vagy a diéták híve, akkor is érdemes ezeket rendszeresen fogyasztanod.

Zsírok az egészségért

A sejtek membránjának kialakításához szervezetünknek szüksége van zsírokra, ezért még fogyókúra esetén sem maradhatnak ki az étrendedből. A legegészségesebb zsírforrások az extra szűz olívaolaj, a mogyoróolaj és az avokádó. Utóbbi emellett B-vitaminban is nagyon gazdag, és mivel szabályozza a koleszterinszintet, a szívbetegségek megelőzésében is segíthet. Az omega-3 zsírsavak csökkentik a vérnyomást és támogatják az agyi funkciókat, ezért ezek is nélkülözhetetlenek. A legnagyobb mennyiségben a zsírosabb tengeri halakban (mint a lazac, makréla, szardínia és a hering), illetve a napraforgó- és a tökmagban találhatóak. 

beach2.jpg ()Piros és narancs

A pirosas bogyós gyümölcsök igazi sztárok immunerősítés terén antioxidáns tartalmuk miatt. Vörös- és fekete áfonya, málna és szeder: nemcsak finomak, hanem még az egészségedet is védik, ezért fogyassz belőlük minél többet. A paradicsom likopinben, luteinben és C-vitaminban gazdag, és egész évben elérhető, ezért igazi aduász. A narancsszínű zöldségek és gyümölcsök (édesburgonya, sütőtök, sárgabarack, mangó, narancs) bétakarotin-tartalmuk miatt szükségesek az egészséges táplálkozáshoz.

Ami a legtöbb diétában tiltólistás…

…most zöld utat kap! Kávé, tea, csoki és vörösbor diéta idején? Igen, lehetséges! Tanulmányok kimutatták, hogy ezek az élelmiszerek magas antioxidáns- és polifenol tartalmuk miatt pozitív hatással vannak szervezetünkre.  A kávéban és teában a koffein, az étcsokiban a flavonoidok segítenek a cukorbetegség egyes fajtáinak megelőzésében. A vörösbor pedig a káros LDL-koleszterin szintjének csökkentésében segít. Persze mindez csak mértékletes fogyasztás esetén érvényes, és az sem mindegy, milyen fajtát választasz. Kávéból és teából elég naponta 1-2 csésze, és lehetőleg zöld teát igyál. Az étcsokoládéból csak olyat vegyél, amelynek legalább 70 százalék a kakaótartalma, és csak pár kockát nassolj el naponta! A vörösborból egy pohár ebéd vagy vacsora után pont elég.

Gomba és gabona

A teljes kiőrlésű gabonák gyakorlatilag szinte az összes diétában megtalálhatók. Dr. Agatston magas rosttartalmuk miatt a következőket ajánlja: zab, árpa, vadrizs és rozs. Ha ezekből készült ételeket fogyasztasz, azzal csökkented a cukorbetegség kialakulásának esélyét, mivel ezek a gabonák szabályozzák az inzulinszintet. A gombákat sokan nem szeretik, pedig igen értékes tápanyagokat tartalmaznak (például D-vitamin, aminósavak) és a vérnyomást is csökkentik.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X