Főoldal > DIÉTA > Létezik génekbe kódolt soványság?

Létezik génekbe kódolt soványság?

diétaDNSgéntáplálkozás
0

Írta: and

Vannak nők, akik bármit és bármennyit ehetnek, sőt még sportolniuk sem kell, mégsem híznak soha. Eddig az

Vannak nők, akik bármit és bármennyit ehetnek, sőt még sportolniuk sem kell, mégsem híznak soha. Eddig az ilyenekre legyintettünk csupán: „Jó géneket örökölt.” De amerikai tudósok folyamatosan azon dolgoznak, hogy tudományosan bebizonyítsák, tényleg génjeink befolyásolják testsúlyunkat és fogyókúránk sikerét. Az első sikerek után természetesen beindult a DNS-őrület a diétázók körében is.

Genetikailag kódolt

Tudósok eddig több mint 200 génről állapították meg, hogy befolyásolják a testsúlyunkat, emésztésünket és vércukorszintünket. A táplálkozástudomány és a DNS-kutatás ezért már több éve összefonódott, és mostanra már odáig jutottak a kutatásban, hogy képesek külön elemezni a fogyókúra szempontjából fontos géncsoportokat. Bizonyos gének felelősek például azért, hogy szervezetünk hogyan reagál a különféle mozgástípusokra. Ezért lehet, hogy van, aki már kevés futással is sokat fogyhat, más pedig maratonokat is teljesíthet, mégis makacsul tartja magát a súlyfeleslege. De azt is felfedezték már, hogy egy adott géncsoport szabályozza, testünk hogyan és milyen gyorsan dolgozza fel a táplálékból felvett zsírsavakat.

gen2.jpg ()Diéta személyre szabva

A fenti felfedezésekből következett, hogy a DNS vizsgálatával egy személyre szabott diétás program állítható össze, melynek segítségével szinte garantált a fogyás, illetve a hosszútávú egészségmegőrzés. Amerikában már sikerrel működnek azok a cégek, amelyek mintavétel után elemzik a fogynivágyók DNS-ét, majd az eredményt akár postán is kiküldik, mellékelve egy személyre szabott étrendet és edzéstervet. A szolgáltatás egyelőre még elég drága, 150-200 dollár között mozog az ára, de egyre jobban keresett. Nem véletlen, hiszen rengeteg olyan fogyókúrázó van, aki szigorú edzésterv és étrend betartása mellett sem tudja leadni a felesleges kilókat, és ennek oka valószínűleg a génjeiben keresendő.

A géndiéta a jövő?

Szakértők szerint kétségtelenül a DNS-alapú diéta lesz a jövő meghatározó trendje, de ez a tudományág még gyerekcipőben jár. Az emberi DNS több mint 25 ezer génje közül egyelőre még csak meglehetősen keveset tudnak vizsgálni a táplálkozás és fogyás szempontjából, ezért az eredmény sem lehet teljeskörű. Az ajánlott étrendek éppen emiatt még nem igazán személyre szabottak, leginkább a vércsoport diéta felosztására hasonlítanak (inkább a szénhidrátok vagy a zsírok megvonásával tudunk-e fogyni). Amivel többet nyújt a DNS-alapú megközelítés, hogy figyelembe veszi, szervezetünk melyik mozgásformára reagál a legintenzívebben. Még egyelőre messze van az a nap, amikor bárki garantáltan fogyhat és izmosodhat a génjeire szabott étrend és edzésterv segítségével, de a csábító jövőkép, az biztos.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X