Főoldal > DIÉTA > Túl tökéletes az étrended?

Túl tökéletes az étrended?

diétatáplálkozás
0

Írta: and

Az orthorexia viszonylag új fogalomnak számít a betegségek között. Ebben szenved az a személy, aki a &

Az orthorexia viszonylag új fogalomnak számít a betegségek között. Ebben szenved az a személy, aki a „tökéletes étrend”, az élelmiszerek tisztaságának rabjává válik. Az étkezés egy erősen szabályozott rendszert jelent számára. A legújabb kutatások még nem tudtak pontos választ adni, hogy pontosan kik tartoznak a betegség célcsoportjába, de egyértelmű, hogy a nők a veszélyeztetettebbek.

Erős nyomás hatására az orthorexia könnyen kialakulhat: a beteg minden áron fitt és fiatal akar maradni, és emiatt tartósan intenzív stressz alatt éli az életét, hektikus életmódod folytat. Ez a kényszerérzet odáig vezethet, hogy drasztikus módszereket is bevet, csak hogy jól nézzen ki.

Károsítja az egészséget

Az egészséges táplálkozás valóban káros lehet az egészségre? Az egy dolog, hogy meggondolod, mit eszel, de amikor megszállottan vadászod a tökéletes ételt, több szinten is maradandó károsodást okozhatsz a szervezetednek. Egy nagyon szigorú diéta azt is jelentheti, hogy kihagyhatsz az étrendedből olyan fontos tápanyagokat, amelyekre szükséged lenne.

Íme néhány élelmiszer, amelyeket az orthorexiások korlátozottan fogyasztanak, vagy teljesen eltávolítanak az étkezéseikből:

tokeletes2.jpg ()– Tejtermékek, húsok és tojás

Ha ezeket kihagyod az étrendedből, az agyad nem jut elég B12-vitaminhoz, pedig nagyon szükséges a szervezet megfelelő működéséhez és a vörösvértestek termelődéséhez. A szigorú vegánoknak mindenképpen egyeztetniük kell az orvosukkal, hogyan pótolhatják ezt a fontos vitamint.

– Glutén és gabonák

A gutánmentes diéták a mai napig vitatottak. A szakértők szerint az efféle étrenden élők csupán 6%-a valóban glutén- és/vagy lisztérzékeny. A teljes kiőrlésű gabonák nagy mennyiségű ásványi anyagot tartalmaznak, amelyekre a szervezetünknek szüksége van a kiegyensúlyozott működéshez. Például a magnéziumra (csontok és idegek) és a mangánra (egészséges szívműködés). Sokan mégis úgy gondolják, hogy dietetikus segítsége helyett a fogyás érdekében jobb, ha kimaradnak ezek a tápláló „élelmiszer-csoportok”.

– Zsír

A jó minőségű zsír megtalálható az olyan élelmiszerekben, mint az olívaolaj, az avokádó, diófélék, magvak, legelőn táplált marha húsa, házi tejtermékek és a tojás. Egészségesen és fiatalon tartja a bőrt, védelmet nyújt létfontosságú szerveknek és idegeknek, szigeteli a testet a hőveszteség ellen, és segíti szabályozni a női menstruációs ciklust. Sőt, a zsírban oldódó A- és D-vitaminok felszívódásához is szükséges!

Az elme mindenek felett

Eltekintve attól, hogy kimaradnak bizonyos tápanyagok az étrendedből, a gondolataid is nagy hatással lehetnek arra, mi látszik meg a testeden. Folyamatos mentális stressznek teszed ki magad, amely kiváltja a stresszhormonokat, a kortizolt és az adrenalint. Általában ezeknek az a célja, hogy feltüzeljenek, ha fenyegető helyzetben vagy, azonnal növelik a szervezeted energiaellátását. De amikor az elméd úgy véli, hogy állandóan fenyegetve vagy, még akkor is alacsony szinten tartja ezeket a hormonokat, amikor például az emésztőrendszerednek, a reproduktív rendszerednek vagy a növekedési folyamatok miatt lenne szüksége(d) rá.

Mielőtt új típusú diétába kezdenél, mindig kérdezz meg egy orvost vagy dietetikust, hogy mit javasol, érdemes-e kipróbálni! Ne hagyd, hogy a „félelem-faktor” irányítsa azt, hogy mit teszel a tányérodra. Ha úgy érzed, te is veszélyeztetett vagy, kérd szakember segítségét. Légy jó önmagadhoz, hiszen a stresszt lehet egészséges és szórakoztató módon is kezelni.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X