Mínusz 5 kg egy hét alatt! Bár a hűtőházaknak köszönhetően az alma egész évben elérhető, de
Bár a hűtőházaknak köszönhetően az alma egész évben elérhető, de sosem olyan ízletes és tápanyagdús, mint szeptembertől novemberig. Irány a legközelebbi piac, ahol kiválogathatod a legmosolygósabbakat! Ha hazahoztad, fontos a megfelelő tárolás: nagyon szépen el lehet rendezni egy tálon az asztalon, de az almát bizony hűteni kell. Ellenkező esetben megpuhul, kiszárad, tehát a legjobb helye a hűtő alján, a zöldséges rekeszben van.
Érdemes minden nap fogyasztani, mert rengeteg C-vitamint és rákellenes antioxidánst tartalmaz, valamint több rostot, mint egy tál gabonapehely. Lássuk, miket készíthetünk belőle, hogy ne legyen unalmas!
Diós almasaláta (4 adag)
Hozzávalók:
2 nagy Golden alma kockákra vágva
1 kis fej káposzta, apróra vágva
2 belga endívia, szeletelve
5 dkg apróra vágott rukkola
½ fej vékonyra szeletelt lilahagyma
2 ek. olívaolaj
2 ek. citromlé
2 ek. almaecet
1 gerezd aprított fokhagyma
¼ tk. só
1/8 tk. bors
6 dkg roquefort sajt, szétmorzsolva
2 ek. apróra vágott, pirított dió
Elkészítés:
Keverd össze egy nagy tálban az almát, a káposztát, az endíviát, a rukkolát és a hagymát. Habverővel kavard össze az olajat, a citromlét, az ecetet, a fokhagymát, a sót és a borsot egy másik kis tálban. Öntsd vele nyakon az almás keveréket, majd szórd rá a roquefortot és a diót. Azonnal tálalhatod!
Mit tartalmaz egy adag?
207 kcal, 5 g fehérje, 19 g szénhidrát, 13,5 g zsír, 13 mg koleszterin, 4 g rost, 384 mg nátrium
Sült alma juharsziruppal (4 adag)
2 nagy Idared alma, félbe vágva, kimagozva
5 cl narancslé
1 ek. almaecet
3 cl sűrített tej
2 ek. juharszirup
Elkészítés:
Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra. Hűtsd le egy kis keverőtálban a sűrített tejet. Helyezd az almákat egy tepsibe, amit előzőleg egy kis margarinnal kikentél. Öntsd az almák tetejére az almaecetet és a narancslét, fedd be őket alufóliával, majd süsd 40-45 percig, amíg az alma puha lesz, de tartja az alakját. Ezután vedd ki a tepsiből az almákat, és öntsd ki belőlük egy serpenyőbe a gyümölcslevet. Utóbbit forrald fel, és főzd 3-4 percig, amíg sűrű és szirupos lesz. A sűrített tejet és a juharszirupot együtt keverd össze a hűtött tálban, amíg krémes eleggyé nem válnak. Végül minden sült alma tetejére önts 1 ek. juharszirupos és 1 ek. gyümölcsszirupos levet.
Mit tartalmaz egy adag?
145 kcal, 1 g fehérje, 27 g szénhidrát, 4,5 g zsír, 5 mg koleszterin, 3 g rost, 51 mg nátrium
Fahéjes-gyömbéres almaszósz (4 adag)
Hozzávalók:
4 nagy alma, meghámozva és kockákra vágva
5 cl víz
2 ek. barna cukor
2 ek. citromlé
¼ tk. őrölt gyömbér
¼ tk. reszelt citromhéj
1/8 tk. őrölt fahéj
Elkészítés:
Tedd a hozzávalókat egy serpenyőbe, és forrald fel. Ezután 20 percig főzd lassú tűzön. Ha letelt az idő, villával pépesítsd az almakockákat, majd fedetlenül még főzd 5-10 percig, amíg sűrű almaszószt nem kapsz.
Mit tartalmaz egy adag?
121 kcal, 1 g fehérje, 32 g szénhidrát, 0,5 g zsír, 3 g rost, 4 mg nátrium
Fotó: Profimedia – Red Dot