Az üzletekben kapható müzliszeletek gyakran tele vannak adalékanyagokkal, amit viszont magadnak készítesz el otthon, az garantáltan organikus és szuperegészséges lesz.
Kókuszos-mandulás energiaszelet
Elkészítési idő: 25 perc
Hozzávalók: 30 dkg zab, 15 dkg kókuszreszelék, 10 dkg mandula, 10 dkg kesudió vagy földimogyoró, 10 dkg szezámmag, 10 dkg napraforgómag, 10 dkg datolya vagy mazsola, másfél csésze tahini (szezámkrém) vagy mogyoróvaj, 1 csésze méz, 1 evőkanál vaníliaaroma. (A csésze nagyjából 2,5 dl-es legyen.)
Elkészítés: Melegítsd elő a sütőt 200 fokra, egy kis tepsit bélelj ki sütőpapírral, a papírt pedig vékonyan kend meg olajjal. Tedd a zabot, kókuszt, mandulát, kesudiót vagy mogyorót, napraforgómagot, valamint a datolyát vagy mazsolát egy nagy tálba. Egy kisebb, mikrózható edényben keverd össze a mézet a tahinivel vagy mogyoróvajjal, melegítsd kb. egy percig, hogy langyos legyen, aztán add hozzá a vaníliaaromát, és jól kavard össze. Ezt követően borítsd egybe a magkeverékkel, és addig kevergesd, amíg jól össze nem ér (botmixert is használhatsz). Végül ujjnyi vastagságúra oszlasd el a keveréket a tepsiben a keveréket, és oszd fel téglalapokra, majd süsd kb. 15 percig, amíg a széle barnulni nem kezd.
Áfonyás-zablisztes smoothie
Ez az ital a legrosszabb napokon is feltölt energiával, és tényleg pofonegyszerű megcsinálni.
Elkészítési idő: 5 perc
Hozzávalók: 1 pohár (kb. 3 dl) zsírszegény tej, 15 dkg fagyasztott fekete áfonya, fél csésze natúr joghurt, 7-8 dkg zabliszt, 1 evőkanál lenmag.
Elkészítés: A hozzávalókat a turmixgépbe teszed, jól összeturmixolod, és már kész is a valódi csodaital!
Csirkés pita szárított paradicsom-krémmel
A tökéletes ebéd, ami nem csupán isteni finom, de nagyon laktató is, és mindössze 382 kalória van benne.
Elkészítési idő: 35 perc
Hozzávalók: egy üveg olajban tárolt szárított paradicsom, 15 dkg sült pirospaprika szeletekre vágva, 1 teáskanál víz (vagy amennyit még később felvesz), 2 gerezd fokhagyma, egy marék dió, néhány friss mentalevél, 2 evőkanál friss oregánó, egy csipet cayenne bors, 4 db félbevágott pita, 30 dkg kockákra vágott csirkemellfilé kevés olajon megpirítva, egy marék mustársaláta, 1 db csíkokra vágott avokádó.
Elkészítés: Tedd a szárított paradicsomot 30 percre meleg vízbe. Aztán egy alkalmas tálban dolgozd össze botmixerrel a paradicsomot, a paprika felét, a vizet, a fokhagymát, a diót, a mentát, az oregánót, és a cayenne-borsot, közben ízlés szerint sózd (ha túl száraz a keverék, adj még hozzá vizet). Majd tölts a pitákba egy-egy evőkanálnyit a masszából, aztán oszd el bennük a csirkét, a mustársalátát, az avokádót és a maradék paprikát is.
Fotó: Profimedia – Red Dot