A legtöbb diéta nem tűnik másnak, mint a számok játékának: fogyassz X mennyiségű kalóri&
A legtöbb diéta nem tűnik másnak, mint a számok játékának: fogyassz X mennyiségű kalóriát, adj hozzá Y ideig tartó mozgást, így elérheted a Z-t, az ideális súlyodat. Valami mégsem működik, mert az elhízás egyre komolyabb népbetegséggé válik, miközben a súlycsökkentő iparág nyeresége már az egekbe szökött.
Matekozz?
A kalóriafogyasztás számontartása valamilyen szinten fontos, hogy tudatosan is realizáld magadban, mennyit eszel valójában. Ha felismered, hogy a szükségesnél rendszeresen több kalóriát viszel be a szervezetedbe, jó útra terel és segít megfogalmazni a súlycsökkentő vagy szintentartó céljaidat. Gondolj csak bele: ha túl vagy az első sokkon, hogy az elfogyasztott vacsorád valójában két adagnak számít, motiválni fog a helyes étkezésre!
Tedd el a számológépet!
A legtöbb profi szakember általában mégsem javasolja a kalóriaszámlálásra alapuló hosszútávú fogyókúrás módszert. Ugyan egy szimpla egyenletnek tűnhet – égess el több kalóriát, mint amennyit ettél, és fogyni fogsz –, de valójában nem ennyire egyszerű.
Először is szinte lehetetlen nap mint nap meghatározni a pontos kalóriaelosztást. Minden csupán becslés, mert a kalória-igény naponta változik annak alapján, hogy mennyire vagy aktív. Ráadásul Jen Sinkler, személyi edző szerint minden egyes emberi szervezet másképp bontja az élelmiszereket az izomtömegtől, a mozgási szokásoktól és a fogyókúra stílusától függően. Fitnesz- és táplálkozással foglalkozó weboldalán állítja, nem hisz abban, hogy egy alkalmazás vagy weboldal meg tudná mondani, pontosan mit kell ennünk.
A puzzle másik hiányzó darabja: önmagában a kalóriaszám nem veszi figyelembe, hogy egyes élelmiszereknek milyen hatása van a testünk hormonjaira, amelyek megállapítják, hogy mennyi zsírt égessen el, mennyit tároljon, stb. Dana James, a Food Coach NYC táplálkozási terapeutája szerint a test zsírégető hormonjainak szüksége van a fehérje, zsír, vitamin és ásványi anyagok kombinációjára minden étkezés alkalmával. A szénhidráttal azonban óvatosan, mert minél többet eszünk belőle, annál több inzulint termelünk, és ez a hormon gátolja a zsírégetés folyamatát.
Elsősorban tehát az élelmiszerek kalóriaminőségére és nem a –számára kellene figyelnünk. Darja Rose, a Foodist szerzőjének véleménye szerint inkább összpontosítsunk az ételek tápértékére, mint hogy egy végeláthatatlan versenyt indítsunk a szánk és a futópad között. A táplálkozási tudomány célja, hogy fogyókúra nélkül, helyes étkezéssel csökkentsük a testsúlyunkat. Ha napi 1000 kalóriát eszel, ami mind finomított szénhidrát, a kalóriakorlát alatt maradsz, de nem tettél szívességet a testednek – állítja Rose.
A kutatások szerint tehát nincs egy állandó, „bűvös szám”, a kalóriaszámlálással csak önmagunknak gyártunk lelkiismeretfurdalást, bűntudatot, amely könnyen megszállottsághoz vezethet.
Fotó: Profimedia – Red Dot