Főoldal > DIÉTA > A szénhidrát is segíti a fogyást – edd okosan!

A szénhidrát is segíti a fogyást – edd okosan!

diétafogyásfogyókúragasztroszénhidráttáplálkozás
0

Írta:

Amennyiben diétázni akarsz, nem kell kiiktatnod az étrendedből a szénhidrátokat, ezzel ugyanis többet ártasz, mint használsz magadnak.

Az agyunknak és a testünknek létfontosságú tápanyagtípusa a szénhidrát, mert csak ettől működik szervezetünk megfelelően.  Épp ezért a lényeg inkább az, hogy az éléskamrád a jó típusúakból töltsd fel, és figyelj az arányokra.

Nem közellenség

Egy tanulmány, ami 4451 önkéntes bevonásával készült azt találta, hogy a legvékonyabbak fogyasztják a legtöbb szénhidrátot. Ám nem mindegy, hogy milyet! Vizsgálatok igazolják, hogy a szénhidrátban gazdag ételek, ilyen például a banán, a zabkása, a barna rizs vagy a krumpli, elnyomják az éhséget, gyorsítják az anyagcserét, javítják a kedélyállapotot, csökkentik a stresszt, és végső soron felgyorsítják a fogyás folyamatát. Ez a szakemberek szerint ez azért van, mert ettől tovább érezzük magunkat telítve, ezért kevesebbet eszünk. Ám felhívják a figyelmet arra is, hogy nemcsak kiiktatni nem szabad az étrendünkből a szénhidrátot, de természetesen a túlzott fogyasztást is kerülni kell. A legjobb, ha az élelmiszerek egyharmadát teszi ki a szénhidrát, de persze nem pizza vagy tészta formájában.

Legyen terítéken!

1. Teljes kiőrlésű tésztafélék

A tészta elengedhetetlen kelléke a háztartásnak, mert könnyen elkészíthető és finom. Ám ügyelj rá, hogy a kínálatból mindig a teljes kiőrlésűt válaszd, mert annak akár háromszor annyi a rosttartalma, mint a sima, fehér lisztből készült tojásos változatoknak. Amennyiben lehetséges, cseréld le a fehér kenyeret és rizst is barnára!

2. Quiona

Hazánkban még csak mostanában kezdik felfedezni ezt az inkák által nem véletlenül a magok anyjának nevezett gabonafélét. Aki beiktatja étrendjébe ezt a leginkább köleshez hasonló ízű étket, csak jól jár vele, hiszen magas a quinoa tápértéke, remek fehérjeforrás és még rostban is igen gazdag, ám glutént egyáltalán nem tartalmaz! Ráadásul e sok jó tulajdonsága mellett dúskál vitaminban. Igen sokféleképp felhasználható: tökéletes rizspótló, de készíthetünk belőle kását, köretet, főételt zöldséggel kombinálva és akár desszertet is.

3. Árpa

Kitűnő rostforrás ez a remekül variálható ételünk, melynek még az a jó tulajdonsága is megvan, hogy a koleszterinszintet is csökkenti, segítve ezzel a különböző szívbetegségek megelőzését. 

quiona2.jpg ()

4. Zab

Edd sósan vagy édesen, mindenképp finom ételt készülhet belőle. Ám nemcsak az íze miatt érdemes beiktatnod az étrendedbe, hanem azért is, mert segít energiával megtölteni és tele van vitaminokkal. Így például, ha reggelre eszed, egész napra felpörget.   

5. Popcorn

Amennyiben eddig nem sikerült meggyőznünk arról, hogy fogyaszd ezeket a szénhidrátokat, lehet, hogy most sikerrel járunk. A popcornt ugyanis mindenki szereti, s ha édesség vagy valamilyen rágcsa után sóvárogsz, elég, ha előkapsz egy kis zacskónyit belőle. Nyugodtan ropogtathatod, mert egyrészt kielégíted a nassolás utáni vágyad, ráadásul kis mennyiségben még az egész napos rostbeviteledhez is hozzájárul.     

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X