A zöldleveles zöldségek szerencsére jól megélnek a hidegben is, a spenót a legízletesebb és
A zöldleveles zöldségek szerencsére jól megélnek a hidegben is, a spenót a legízletesebb és legmegfizethetőbb őszi tápanyagunk. Nem véletlenül lett szuperélelmiszer, igazi “erőmű”, tömve vitaminokkal, antioxidánsokkal és más nélkülözhetetlen tápanyagokkal. Tartsd lazán papírtörlőbe tekerve és műanyag zacskóba helyezve a hosszantartó frissességért.
Spenótos rizottó
Hozzávalók 4 személyre:
200 g rizottó rizs
1/3 aprított hagyma
1 gerezd préselt fokhagyma
2 evőkanál olívaolaj
150 g bébispenót
6 darab fekete olajbogyó aprítva
200 g koktélparadicsom, felezve
2 teáskanál citromlé
100 g kecskesajt
Egy csipet só
Bors (ízlés szerint)
Elkészítése:
Pirítsd meg közepes hőfokon a hagymát és a fokhagymát olívaolajon. Add hozzá a spenótot és az aprított olajbogyót, majd vedd le a tűzről 1 perc múlva, amikor a spenót már megfonnyadt. Főzd meg a rizst, majd add hozzá a már elkészült spenótot, a felezett paradicsomot és a citromlevet. Sózd és borsozd ízlés szerint. Tálald a tetejére szórt kecskesajt darabkákkal.
Tápanyagtartalom adagonként:
Kalória: 280
Fehérje: 9 g
Szénhidrát: 40 g
Ebből cukor: 4 g
Zsír: 10 g
Ebből telített zsír: 2,5 g
Rost: 5 g
Nátrium: 470 mg
Őszi frittata
Hozzávalók 6 személyre:
300 g burgonya, vékonyra vágva
100 g spenót
8 tojás felverve
1 fej apróra vágott hagyma
2 gerezd préselt fokhagyma
4 teáskanál olívaolaj
3 evőkanál reszelt parmezán
Egy csipet só
Elkészítése:
Pirítsd meg a hagymát olívaolajon, majd add hozzá a vékonyra felvágott burgonyát. Amikor megfőtt, keverd hozzá a spenótot, és fonnyaszd meg. Verd fel a tojásokat egy tálban, majd borítsd rá a már kész krumplis spenótra. Szórd rá a reszelt parmezánt, és süsd aranybarnára.
Tápanyagtartalom adagonként:
Kalória: 410
Fehérje: 18 g
Szénhidrát: 71 g
Ebből cukor: 3 g
Zsír: 7 g
Ebből telített zsír: 2,5 g
Rost: 6 g
Nátrium: 380 mg
Spenótos gyümölcssaláta
Hozzávalók 4 személyre:
100 g bébispenót
1 db körte, hámozva, vékony szeletekre vágva
Félcsészényi szárított áfonya
¼ csésze pirított dió
2 evőkanál olívaolaj
1 evőkanál vörösborecet
Negyed lilahagyma, vékonyra vágva
Egy csipet só
Bors (ízlés szerint)
Elkészítése:
Az olajat és a vörösborecetet hevítsd fel, majd fonnyaszd meg rövid ideig a spenótot, valamint pirítsd meg a diót. Szervírozd vékony szeletekre vágott körtével, lilahagymával és szárított áfonyával.
Tápanyagtartalom adagonként:
Kalória: 170
Fehérje: 2 g
Szénhidrát: 24 g
Ebből cukor: 15 g
Zsír: 9 g
Ebből telített zsír: 1 g
Rost: 4 g
Nátrium: 190 mg
Fotó: Profimedia – Red Dot