Főoldal > DIÉTA > Méltatlanul mellőzött szupergabona, a köles

Méltatlanul mellőzött szupergabona, a köles

diétaétkezésgabonagabonafélegasztrokölestáplálkozás
0

Írta:

A köles az egészséges táplálkozás egyik alappillére lehet, ennek ellenére sokan méltatlanul mellőzik. Varga Dórától, a Budai Endokrinközpont dietetikusától viszont megtudhatjuk, milyen pozitív hatásokkal is rendelkezik.

Elfeledett gabona

A mai kor embere alig ismeri a kölest, pedig az egyik legősibb gabonafélénk. Kr.e 7000-7500 évvel már fogyasztották Kínában, és a 18. századig kedvelt élelem volt Ázsiában, Afrikában majd Európában és Amerikában is. Háttérbe kerülésének az oka elsősorban, hogy lisztet és tésztát nehezebb belőle készíteni a többi gabonaféléhez képest. 


Igazi tápanyagbomba

Bár a gabonák legtöbbször telis-tele vannak értékes vitaminokkal és ásványi anyagokkal, de a köles még így is kiemelkedik a többi közül. Nagy mennyiségben tartalmaz többek között magnéziumot, folsavat, B-vitaminokat, vasat.  Fehérje összetételének köszönhetően fogyasztása kifejezetten ajánlott májbetegség (cirrózis) esetén.

Jó hatással van az erekre és védi a szívet

A köles többszörösen telítetlen zsírsav-tartalmának köszönhetően hosszabb távon csökkenti a „rossz” koleszterin szintjét és növeli a „jó” koleszterinét. Jó hatással van a szív- és érrendszerre, csökkenti a vérrögképződés kialakulásának esélyét, javítja a keringést, sőt, daganatmegelőző hatása is van.

koles2.jpg ()

Gyomorbarát

Magas rosttartalma révén rendszeressé teszi az emésztést és jó hatással van az anyagcserére. Ráadásul fogyókúrázók is bátran fogyaszthatják, mivel sokáig jóllakottság érzetet biztosít. Ezen kívül haspuffadással küzdők számára is ajánlott, hiszen a rostok lekötik az emésztés során keletkező gázok egy részét, így csökkentve a kellemetlen panaszokat – mondja Varga Dóra, a Budai Endokrinközpont dietetikusa.

Lisztérzékenyek is fogyaszthatják

Jó hír a lisztérzékenyeknek, hogy a köles bizony gluténmentes, így ők is bátran fogyaszthatják, és változatosabbá tehetik köreteiket. Továbbá érdemes megemlíteni, hogy remek fehérjeforrásként nagy segítséget jelent a vegetáriánus étkezést követő lisztérzékenyeknek!

Alacsony glikémiás indexű

Inzulinrezisztenseknek és cukorbetegeknek sokszor nagy fejtörést okoz az, hogy bizonyos étkezéseikhez milyen lassú felszívódású, azaz alacsony glikémiás indexű (GI) ételeket válasszanak. A köles őket is kisegíti, hiszen lassú felszívódása révén nem emeli meg hirtelen a vércukorszintet, így fehér rizs és krumpli helyett nagyszerű köretet készíthetünk belőle, de akár főételhez, sőt, süteményekhez is felhasználhatja!

Forrás: Budai Endokrinközpont

Fotó: Profimedia – Red Dot

 

További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X