Főoldal > DIÉTA > Égess zsírt zsályával!

Égess zsírt zsályával!

diétafogyásfűszernövényzsályazsírégetés
0

Írta:

A zsálya a boszorkányok füve. Régről ismert a csábító és szépítő ereje, majd a torokfájás csodaszere lett, manapság pedig már a fogyókúrázók sem hagyhatják ki az étrendjükből, erőteljes zsírégető tulajdonsága miatt.

 

Számtalan hatóanyagának köszönhetően rendkívül széles körben alkalmazható, ráadásul teaként és fűszerként is fogyasztható. Illóolajat, cserzőanyagokat, diterpéneket és flavonoidokat tartalmaz. Teája – napi két csésze – jól hat a beteg májra, megszünteti a puffadást, ellazítja az emésztőszervek izomzatát, így elősegítve a könnyebb emésztést és nyugtatja az emésztőrendszert.

Olaja leköti a zsírokat

Már az emésztést segítő szerepéből kitűnik, hogy jótékony befolyással van a testsúlyra, de még egy trükk köthető a zsályához. Áztasd a friss zsályát olíva-, vagy napraforgóolajba, 2-4 naponta cseréld a leveleket. Ha így teszel körülbelül 2 hét alatt illatos, finom fűszerolajat nyersz. Az így kapott különlegességet használhatod húsokhoz, salátákhoz, sütéshez, főzéshez. Előnye, hogy sokáig eltárolható, a zsírokat leköti, így nem képesek elraktározódni, és képeznek makacs zsírpárnát a testeden.

zsalya2.jpg ()

Betegségek ellen

Már a népi gyógyászat is felismerte, hogy a zsálya gyulladás- és izzadáscsökkentő hatással rendelkezik. Utóbbi tulajdonságát számos vizsgálat kimutatta, a legerősebb hatását fogyasztása után 2 órával fejti ki. Ezért jó a láz megszüntetésére és számos fertőzést okozó baktérium ellen is hatásos. Szárítja a sebeket, a fekélyeket, valamint elállítja a vérzést.

A zsálya főzete éhgyomorra fogyasztva csökkenti a glükóz szintjét a vérben. Ezzel a diabétesz megelőzésében is szerepet játszik, de ilyen esetben az orvos szakszerű véleménye is fontos. Megoldást jelent több nőgyógyászati problémára, sőt a vértisztító hatásának köszönhetően, kiváló szépségápoló szer, mivel egészségesen tartja a bőrt, és megszünteti a hajhullást.

Így használd!

Az illatos, bokros zsályának a leveleit használják gyógyászati célja, ezeket már tavasszal is lehet szedegetni, de a nyári hónapokban mindenképp beérik. A manapság népszerű fogyókúrás italok, smoothiek kedvelt alapanyaga lehet, ha már megismerted a növényt. Különleges ízt kölcsönöz, de egyre vigyázni kell: a napi 6 gramm zsályaadagot nem szabad túllépni. Csersavai és keserűanyagai az enzimműködést serkentik, így megzavarhatják az emésztőrendszert, ha ilyet tapasztalsz, csökkentsd az elfogyasztott mennyiséget, vagy hagyd abba a fogyasztását pár hétre!

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X