Itt a narancs szezonja, egyél belőle minél többet
Tudtad, hogy a világon összesen 600 narancsfajta létezik? Az a jó ebben a gyümölcsben, hogy egész évben könnyen elérhető (na nem az összes) egy-egy bevásárlás során. Nagyon hosszú a lista a citrusféle egészségi előnyeiről, , hiszen sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Azt mindenki tudja, hogy nagyon sok benne a C-vitamin, az az erős antioxidáns, amely küzd a sérült sejtek helyreállításáért. Itt van még 5 ok, hogy miért egyél gyakrabban narancsot.
1. Méregteleníti a testet
A toxinokkal és szennyeződésekkel játszi könnyedséggel bánik el egy olyan erős antioxidáns, mint a narancs. Habár alapvetően savas, lúgosító tulajdonsága miatt segíti a test normál pH-jának beállításában. Ezen felül rostban gazdag, ezáltal megkönnyíti a belek munkáját és az emésztés folyamatát.
2. Lelassítja a bőr öregedését
Antioxidáns volta miatt egy nagyon egyszerű és ízletes módja a bőrfiatalításnak, ha narancsot eszel. Az antioxidánsok lekötik a szabad gyököket, még mielőtt azok károsíthatnák az egészséges bőrsejteket. Emiatt a ráncok, sötét karikák és egyéb kozmetikai problémák könnyen megelőzhetők. Jó étvágyat a fiatalabb, problémamentesebb és szebb bőrhöz!
3. Edd jó szívvel
A narancsban lévő antioxidáns megelőzi a zsírok oxidációját és a rossz koleszterin lerakódását. A rost, amit a szervezet ebből a finomságból nyer, igazi értakarító, ugyanis megakadályozza az erek elzáródását. Ez a méltán kedvelt gyümölcs A-vitamint, káliumot és kalciumot tartalmaz, s mind a két ásványi anyag hozzájárul a szív megfelelő működéséhez.
4. Megakadályozza a rákos sejtek fejlődését
Sajnos a szabad gyökök jelenléte felelős nagyon sok egészségügyi problémáért, például a krónikus gyulladásért, cukorbetegségért, elhízásért, de még az Alzheimer-kórért is. 1-2 narancs naponta a rákot távol tartja – tarthatná a nem létező szólás. Az erős antioxidáns leköti a szabad gyököket, még mielőtt mutációt és rákot okoznának a sejtekben.
5. Elősegíti a felszívódást
Bizonyos tápanyagokat a szervezet könnyebben fel tud venni, ha elegendő C-vitamin áll a rendelkezésére. A narancsban rengeteg a C-vitamin, ezért a vas, a kalcium és a folsav is könnyebben épül be narancs támogatottsága mellett. Ha vitamin- vagy ásványianyag-hiányban szenvedsz, az étkezés végén pár gerezd narancs sok segíthet rajtad. Sőt, igazán kiváló desszert, így a cukros sütiket is könnyebben elkerülheted.
Fotó: Profimedia – Red Dot