Főoldal > DIÉTA > Íme az igazság: Ezért kerüld az energiaszeleteket!

Íme az igazság: Ezért kerüld az energiaszeleteket!

cukoredzésenergiakalóriamüzlizsír
0

Írta: and

Gondoltad volna, hogy az egészséges elképzelések ellenére milyen kellemetlen tényekkel szembesülhetsz, ha energiaszeletet eszel?

 

A népszerű energia-, fehérje- és gabonaszeletekről sokszor azt képzeljük, hogy teljes kiőrlésű gabonaféléket, olajos magvakat és szárított gyümölcsöket tartalmaznak, így nem lehetnek károsak. Azonban a kutatások alátámasztották, hogy a legtöbb ilyen szelet tele van cukorral, zsírral és felesleges kalóriával. Egy szelet akár 18 gramm cukrot is tartalmazhat, ami majdnem 4 teáskanálnak (!) felel meg, vagy egy dobozos kóla cukortartalmának. Az emberek gyakran választanak energia- vagy müzliszeletet abban a hitben, hogy egészségesebbek, mint a csokoládé vagy a kekszek, a tanulmányok azonban kimutatták, hogy ez csupán mítosz. Mit tegyél, hogy elkerüld a káros finomságokat, és ne tévesszen meg a csábító csomagolás?

1. Figyeld a zsírtartalmat

Bár az ember sosem gondolná, hogy egy energiaszelet tele lehet zsírral (főleg nem telített zsírral), azonban a kutatások kimutatták, hogy a legtöbb ezek közül hidrogénezett növényi zsírok és egyéb telített zsír-források felhasználásával készül.

energybar2.jpg ()

2. Óvakodj a rejtett kalóriáktól

Hacsak nem helyettesíted egyetlen szelettel az egyik étkezést, a legtöbb müzli- és energiaszelet túl sok kalóriát tartalmaz, ha csak nassolnivalóként eszegeted. A kutatási eredmények szerint a legtöbb szelet körülbelül annyi kalóriát tartalmaz, mint a sütemények és a torták.

3. Olvasd el a címkét kétszer

Sok müzliszelettel a gyerekeket célozzák meg, a csomagoláson található rajzfilmfigurák, vagy az általuk kedvelt ízek felhasználásával. Azonban ezeken a szeleteken megtalálható a tápanyagtartalomról árulkodó címke is, amely már a felnőttek számára készült. Ennek segítségével pontos képet kaphatsz arról, hogy érdemes-e ezt a kisebbeknek adni vagy sem.

4. Mindig ellenőrizd az összetevőket

A kutatások során fény derült arra is, hogy a címkék megtévesztőek lehetnek, különösen, ha a cukortartalomról van szó. Az előírások szerint a gyártóknak mennyiségi sorrendben kell felsorolniuk az összetevőket. Azáltal, hogy a szeletek számos különböző típusú cukrot tartalmaznak, az édes összetevők csak lejjebb jelennek meg a listán – ami lehetővé teszi, hogy az olyan egészségesebb hozzávalók, mint a zab, feljebb kerüljenek, azt a benyomást keltve, hogy a szelet egészségesebb, mint amilyen valójában. Keresd a gyümölcskoncentrátumot, a mézet, a fruktózt, a kukoricaszirupot és az egyéb cukor alapú adalékokat a listában. Nem számít ugyanis, hogy milyen (akár természetes formában előforduló) forrásból származik, a hozzáadott cukor beleszámít a napi kalóriabevitelbe!

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X