Főoldal > DIÉTA > Nem ihatsz tehéntejet? Akkor idd ezeket!

Nem ihatsz tehéntejet? Akkor idd ezeket!

kókusztejmandulatejrizstejtehéntejtej
0

Írta:

Összegyűjtöttük a legjobb alternatív tejeket, amelyeket tehéntej helyett érdemes inni.

A hagyományos tehéntej szükségességéről és szervezetre gyakorolt jótékony vagy kevésbé jótékony hatásairól megoszlanak a vélemények. Egy biztos: ha te tejcukor- vagy tejfehérje-érzékenységben szenvedsz, egészen biztosan nem fogyaszthatsz belőle. Ezért összegyűjtöttük neked a legegészségesebb alternatívákat, hogy a tejeskávézás élménye ne csak mások kiváltsága lehessen.

Mandulatej

Ha pontozni kellene, talán a mandulatej kerülne az élre. Finom, lágy, édeskés íze sokak kedvence. Felhasználható bármihez: édességekhez, levesekhez, turmixokhoz. Kimondottan alacsony kalóriatartalma még a fogyásodat is elősegítheti. De a szívnek és érrendszernek is nagyon jót tesz, mivel omega-3 zsírsavakban gazdag. Emellett rengeteg vitamin és ásványi anyag is megtalálható benne: E-vitamin, vas, magnézium, szelén, kalcium és cink.

Így készítsd: Elkészítése nagyon egyszerű. 20 dkg natúr, hántolatlan mandulát áztass be néhány órára, majd öntsd fel egy liter vízzel. Ezt alaposan turmixold össze. Az így kapott sűrű folyadékot még érdemes átszűrnöd (egy textilpelenka a legalkalmasabb erre), hogy valóban tejszerű legyen a végeredmény.

Zabtej

A zab minden jótékony tulajdonságát egyesítheted, ha rendszeresen fogyasztasz belőle készült tejet. Elég, ha csak az emésztésre, a belek működésére gyakorolt jótékony hatásaira gondolsz: gyakorlatilag kisöpri, kitisztítja az emésztőrendszert, biztosítva ezzel az egészséges bélműködést. De emellett szabályozza a vér koleszterinszintjét és jó hatással van az idegrendszerre is. Sejtmegújító szerepéről sem érdemes elfeledkeznünk, mint ahogy arról sem, hogy igen gazdag telítetlen zsírsav-forrás. Egyszóval: csodagabona.

Így készítsd: Körülbelül egy maréknyi zabpelyhet áztass egy napig, öntsd le róla a vizet, és turmixold össze egy 1 liter vízzel. Szűrd le és ízesítsd egy pici mézzel. Sokkal selymesebb ízt kapsz így, mintha boltban vásárolnád.

, Image: 139103233, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Tetra Images

Rizstej

Igaz, hogy a rizstej elkészítése kicsit nagyobb meló, viszont mivel teljes mértékben hypoallergén fehérjeforrás, megéri a fáradságot. Viszont ha fogyókúrázol, inkább válassz más alternatíva közül, mert viszonylag sok kalóriát tartalmaz. Bár az is igaz, hogy csak elenyésző mennyiségű zsírt.

Így készítsd: Egy liternyi rizstejhez körülbelül fél kg rizs szükséges. Öntsd fel háromszoros mennyiségű vízzel, és lassú tűzön kezdd el főzni. Amikor tejszerűvé válik, öntsd le róla a vizet, engedd fel tiszta vízzel, és főzd tovább. Ezt ismételd meg háromszor. Több – körülbelül 3 – óráig tart, amíg elkészül, de ha nagyobb mennyiséget főzöl, akkor nem kell olyan gyakran pepecselned vele.

Kókusztej

A kókuszból szuper tejet készíthetsz, méghozzá nagyon egyszerűen és gyorsan. Lágy, selymes íze miatt sokak kedvence, de az egészségre is rendkívül kedvező hatással van: erősíti az immunrendszert, és sok káliumot, kalciumot és foszfort tartalmaz. Erősíti a csontokat, és még a torokfájást is képes enyhíteni.

Így készítsd: Kókuszreszeléket önts le forrásban lévő vízzel, majd hagyd kihűlni. Ezután turmixold össze és szűrd le. A mennyiségek itt is ugyanazok, mint a zabtejnél, de ízlés szerint lehet intenzívebb illetve kevésbé intenzív ízű tejet készíteni.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X