Kezdjük a rossz hírrel: kiderült, hogy a reggelire elfogyasztott pirítós jelentősen növeli az elhízás kockázatát. És hogy mi a jó hírünk? Ha tojással indítod a napot, az gondoskodik a karcsúságodról.
A magas szénhidrát- és alacsony zsírtartalmú reggeli hízáshoz vezet, míg az alacsony szénhidrát-, de magas zsírtartalmú korai étkezés fogyaszt, az Appetite-ben megjelent legfrissebb tanulmány szerint, amely a reggeli és a fogyás kapcsolatát vizsgálta.
Az Alabama Egyetem kutatói 64 túlsúlyos, 21 és 50 év közötti felnőttet vontak be a vizsgálatukba. A csapat egyik fele magas szénhidrát- és alacsony zsírtartalmú reggelit kapott, míg a másik alacsony szénhidrát- és magas zsírtartalmút. A résztvevőknek négy héten át kellett tartaniuk magukat a kijelölt étkezéshez. A kutatók megvárták, míg a szervezetük hozzászokik az új étrendhez, majd evés előtt és után is megmérték a résztvevők inzulin és glükóz szintjét. Megkérték őket arra is, hogy osztályozzák az éhség- és a teltségérzetüket a reggeli elfogyasztása után.
A kutatás győztese egyértelműen az alacsony szénhidrát-, de magas zsírtartalmú reggeli lett. Az a csoport, amelyik eszerint táplálkozott, reggeli után 3-4 órával is kevésbé érzett éhséget, szemben a „szénhidrátos csapattal”, akiket kínzó éhség gyötört, a glükóz szintjük pedig jelentősen ingadozott. A kutatók az eredményt azzal magyarázzák, hogy a szénhidrátfogyasztás hatására a vércukorszint hamarabb leesik, éhséget eredményezve. A zsír fogyasztása ezzel szemben tovább teltségérzetet ad.
Ne féljünk hát a zsírtól! Bebizonyosodott, hogy a reggeli rántottából mégsem érdemes kihagyni a tojássárgáját, illetve a zsírosabb görög joghurtot is bátran kanalazhatjuk.