Főoldal > DIÉTA > 5 hormon, ami hízást okozhat

5 hormon, ami hízást okozhat

diétaelhízáshormon
0

Írta:

Tudtad, hogy a hormonok szabályozása megakadályozza az elhízást, anélkül, hogy csökkentenéd a bevitt kalóriát?

Melatonin

A drakula-hormonnak is nevezett melatonin sötétben termelődik és beállítja a napi ritmust. A napi ritmus nem más, mint a belső 24 óránk, amely szabályozza az elalvást és az ébredést. A szervezet sötétben termel melatonint, hogy segítse a pihenést.

Egyensúlyának felborulása
Ha nem sötét szobában alszunk, vagy napközben túl kevés fényhez jut a szervezetünk, az felborítja a melatonin egyensúlyát, amely elhízást is okoz. Szezonális affektív zavarhoz köthető, különösen télen, amikor túl sok melatonin termelődik.

Szabályozása
Az elhízás hátterében sokszor a melatonin nem megfelelő szintje áll, szabályozása esetén a bevitt kalóriák csökkentése nélkül is könnyen fogyhatunk. A spanyol kutatások szerint a melatonin megvéd a szívbetegségektől, növeli a jó (HDL) és csökkenti a rossz (LDL) koleszterin szintjét. A melatonin kisebb mennyiségben megtalálható a goji bogyóban, a mandulában, a napraforgómagban, az édesköményben és a cseresznyében. Mivel erős antioxidáns hatású, így táplálék-kiegészítő szedése is javasolt lehet. Ha a természetes megoldások híve vagy, akkor elalvás előtt teljesen sötétítsd be a szobát!

Inzulin

Az inzulint a hasnyálmirigy béta-sejtjei termelik, segítségével tudjuk megemészteni a bevitt szénhidrátot. A glükózt (a megemésztett szénhidrátból származó egyszerű cukrot) az izmokba szállítja, hogy energiaként hasznosuljon. Az inzulinnak tehát alapvető szerepe van az anyagcsere szabályozásában, és az optimális zsír-izom arány kialakításában.

Egyensúlyának felborulása
Ha a kemény edzések és diéta mellett sem tudsz lefogyni, lehetséges, hogy inzulinrezisztenciában szenvedsz. A zsír ilyenkor nem hasznosul, hanem raktározódik, hízáshoz vezetve és szinte lehetetlenné téve a fogyást. Ha nem kezelik, akkor 2-es típusú cukorbetegség is kialakulhat belőle.

Szabályozása
Az inzulinrezisztencia kezelésének fő kulcsa az alacsony GI indexű ételeken alapuló diéta, illetve a kardió tréning rendszeres beiktatása.

Ghrelin és leptin

A ghrelin és a leptin együttesen gondoskodnak az étvágy szabályozásáról. A leptin a zsírszövetekben található, szerepe pedig az, hogy jóllakottság érzését küldje az agynak. A ghrelin a gyomornyálkahártyában termelődik, szintjének csökkenésére az étvágyérzet is csökken. A táplálkozási folyamatokban szinkronizáló szerepet tölt be.

Egyensúlyának felborulása
A kutatások szerint alváshiánykor a leptin szintje jelentősen csökken, így étkezések után elmarad a jóllakottság érzete, a ghrelin szintje pedig jelentősen megemelkedik, megnövekedett étvágyat produkálva. A kutatások szerint, ha 2 éjszaka is csak 4 órát sikerül aludnunk, akkor a leptin szintje 18%-kal csökken, a ghreliné pedig 28%-kal nő. Tehát, ha nem alszunk eleget, egész nap éhesek leszünk, akkor is, ha megfelelő mennyiségű tápanyagot juttatunk be a szervezetünkbe.

Szabályozása
Ne sajnáld az időt az alvástól, a ghrelin és leptin megfelelő szintjének elérése miatt sem. Minden nap feküdj le majdnem ugyanabban az időben, és aludj 7-8 órát.

Kortizol

Ha ideges vagy mondjuk a prezentációd előtt, vagy aggódsz az esti randid miatt, akkor a szervezet kortizolt, azaz stresszhormont juttat a véráramba. Ilyenkor extra oxigénnel látja el az agyat, energiát szabadít fel a zsír és a glükóz raktárakból, hogy megnyugodj.

Egyensúlyának felborulása
Krónikus stressz esetén több kortizol kerül a véráramba, mint amennyit a szervezet fel tud dolgozni. Szívbetegségekhez, alvászavarhoz, depresszióhoz és elhízáshoz vezethet. Ha a kortizol szintje sokáig magasan marad, az elhízás sajnos garantált.

Szabályozása
Próbáld meg száműzni a tartós stresszt az életedből! Állítsd össze egészséges étrendet, amely friss zöldségeken, gyümölcsökön, sovány fehérjén és teljes kiőrlésű gabonákon alapul. Sajátíts el stresszkezelő technikákat, lehet az akár egy vezetett meditáció vagy egy jóga óra. Tölts időt a barátaiddal, és próbálj meg minél több élményt gyűjteni, amiből a rossz napokon is feltöltekezhetsz.

Ösztrogén

Az ösztrogének elsősorban női nemi hormonok, amelyek szabályozzák a menstruációs ciklust és a lehetővé teszik a gyermekvállalást. Jelentős szerepe van még az erős csontozat és az egészséges szív védelmében.

Egyensúlyának felborulása
Az alacsony ösztrogénszint jogosan okolható az elhízásért, különösen menopauza idején. Fiatalkorban általában ingerlékenységben, migrénes rohamokban, depresszióban és termékenységi problémákban nyilvánul meg. Sok betegséggel is szoros összefüggésbe hozható, a mellráktól az endometriózisig.

Szabályozása
Kerüld a feldolgozott ételeket és helyezd fókuszba a tápanyagban dús, komplex diétát. A csirke és szója fogyasztása PMS esetén kerülendő.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X