Főoldal > DIÉTA > Fogyj és izmosodj tejjel!

Fogyj és izmosodj tejjel!

diétaegészségfogyásgasztrotej
0

Írta:

Számtalan, sokszor egymásnak ellentmondó véleménnyel, hiedelmekkel találkozhatunk a tejjel kapcsolatban.

 

Többek között a mennyiség kérdéskörét illetően. Mivel mai világunk a számok bűvöletében él, gyakran hisszük azt, hogy ha nagyobb, vagy több van valamiből az a jó, a jobb, pedig ez nem feltétlenül igaz. A táplálkozás során is fontos kulcsszó a mértékletesség.

Hiedelem helyett nézzük a tényeket!

„Ismert tény, hogy a tej és a tejtermékek a leggazdagabb kalciumforrások, ugyanis fél liter tej már fedezi napi kalciumszükségletünk 60-70 százalékát.  A kalcium és a tejben szintén megjelenő D-vitamin pozitív hatású a csontfejlődésre, ásványosodásra, szerepük van a csontritkulás (osteoporosis) megelőzésében, de sok pozitív tulajdonsága mellett a fogyást is segítheti.”- mondta Henter Izabella.

De mi a kapcsolat a tej fogyasztása és a fogyás között?

Több kutatás számol be arról, hogy összefüggést talált a Ca és D vitamin bevitel valamint a testsúlyváltozás között.

2004-ben a Knoxville-i Tennessee Egyetem professzora, Michael Zemel vizsgálati jelentésében arról tudósított, hogy kísérletük során az elhízott résztvevőket három csoportra osztották és három különböző típusú étrendet kaptak. Mindhárom csoport résztvevői fogytak, de legtöbbet átlagosan 11 kg-ot azok, akik sok tejterméket fogyasztottak, míg a 2. és 3. csoport tagjai 8,5 ill. 6,8 kg-ot. A szerzők leszögezték, hogy a sikeres fogyás akkor történik, ha több kalóriát égetünk, mint amennyit beviszünk. Eredményeik azonban azt is igazolják, hogy a tejtermékek és a kalcium elősegíti az izomzat megőrzését, a fogyás folyamatát és a felsőtest zsírvesztését.

tej2.jpg ()

Egy 2010-ben megjelent cikkben olvasható, hogy két éves követés után az alacsony zsírtartalmú, mediterrán vagy alacsony szénhidráttartamú étrend mellett, azok fogytak többet, akiknek a szérum kalcium ill. D vitamin szintje magasabb volt.

Stuart M. Phillips professzor és munkatársainak 2011-ben publikált menopausa előtt lévő hölgyeknél végzett tanulmánya mutatott rá arra, hogy napi testedzés mellet az a csökkentett energiatartalmú étrend (ahol az emelt fehérjebevitelt elsősorban tejtermékből fedezték) ért el nagyobb fogyást és javította a testösszetételt. Napi két pohár tej és 12 heti súlyemelő gyakorlatokat tartalmazó edzés mellett több izmot növesztettek és több zsírszövetet vesztettek, mint azok, akik ugyanannyi kalóriájú és térfogatú energiaitalt kaptak. A munkacsoport korábbi vizsgálata ezt a jelenséget férfiakon már igazolta. Megfelelő és rendszeres testmozgás mellett azzal is elősegíthető a súlycsökkentés, ha elegendő mennyiségben fogyasztunk alacsony zsírtartalmú tejet.

Tejmatek

„Ha nem szeretnénk hízni, vagy inkább fogynánk, akkor figyeljük a kalóriákra, amit leginkább zsírtartalom befolyásol”- mondta a dietetikus.

A tej és a tejtermékek csoportjából az egészséges táplálkozásban napi 3-4 egységet ajánlanak, ahol az 1 egység: 1 pohár (2 dl) tej, tejes ital, joghurt, kefir, aludttej, 5 dkg félzsíros túró, 3 dkg sajt, 2 db ömlesztett (kocka) sajt.

Emlősök tejének összetétele

100 ml Anyatej Tehéntej Bölénytej Tevetej Juhtej Kecsketej
Energia  kcal 65 69 116 88 113 82
Fegérje g 1,2 3.5–4.0 3.6–4.6 3.0–3.9 5.0–6.5 2.8–3.0
Zsír       g 3,5 3.4–5.4 7.0–8.5 2.9–5.4 5.0–8.0 3.5–8.0
Laktóz  g 6,7 4.6-5,3 4.6–5.0 3.3–5.8 4.4 3.9–4.4

 Park & Haenlein (2006, 2010), Rodler (2005) Új Tápanyagtáblázat

Javasolt napi egység Teljes/zsíros kcal Sovány/félzsíros kcal Összesen mínusz kcal
tej   2dl 138 100 38
sajt  3 dkg 114 58 56
túró  5 dkg 100 39 61
tejföl  2 dkg 43 28 15
összesen   170

A szakértők napi 500 kcal-al kevesebb energiát javasolnak fogyáshoz így a zsírszegény tejtermékek választásával naponta már 170 kcal-t megspórolhatunk, ami a szükséges mínusz 34%-a – harmada.

Érdemes tudni, hogy túlzott alkohol-, kávé-, illetve egyéb koffeintartalmú italok fogyasztása, valamint antibiotikum-, kortikoszteroid-kezelés esetén lecsökken a kalciumhasznosulás, mivel kiválasztása fokozódik a vizelettel. A fizikai aktivitás hiánya ugyancsak csökkenti a kalcium felszívódását, ami előfordulhat hosszantartó betegség miatti fekvés következtében is és akár napi 200–300 mg kalciumvesztést okozhat. A fizikai vagy emocionális/lelki kimerültség is több kalciumbevitelt igényel. Olvassuk figyelmesen az élelmiszerek címkeszövegét, mert a light, vagy 0%-os termék nem feltétlenül kevesebb kalória!

Összefoglalva: a tej és tejtermékek sok jótékony hatásukkal együtt, fontos részei a kiegyensúlyozott étrendnek és a súlycsökkentő programoknak.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X