Biztosan te is rájöttél, hogy sokkal nagyobb a sanszod a sikeres fogyókúrára, ha nemcsak kipipálandó feladatként, hanem követendő életmódként tekintesz az alapszabályaira.
Az 5:2 diétánál ez különösen igaz: a fogyást csak akkor garantálja, ha tényleg a mindennapjaid része lesz ez a spéci evési ritmus. Egyfajta szakaszos böjtölés, ami nem az ételek tiltására, hanem az adagok időszakos csökkentésére fókuszál. Így serkenti a szervezetedet extra energiafelhasználásra, felturbózza a zsírégetést, és beindítja a korábban „ellustult” sejtjeidet is.
Ráadásul nemcsak fogyókúrának szuper, de az egészségesednek is jót tesz, mert a heti 2 nap minimál étkezés még méregtelenítésnek is tökéletes. Ha pedig hosszú távon eszerint élsz, csökkentheted a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri problémák kockázatát, feltuningolhatod az energiaszintedet és még a mentális megbetegedésektől is jobban védve leszel!
5 nap: habzsi-dőzsi
Az 5:2 diéta lényege, hogy a hét öt napján gyakorlatilag megkötés nélkül ehetsz bármit – tehát elvileg édességet, hamburgert, cukrot is – csak arra kell ügyelned, hogy a napi kalóriaadagod ne legyen több 2000 kcal-nál. Bár a „hivatalos” szabály tényleg nem tilt semmilyen ételt, igazi Wellness-lányként azonban már biztos vagy annyira tudatos a menüd összeállításában, hogy alapból az egészséges kajákat részesíted előnyben. Hiszen minőségi, egészséges hozzávalókból is gyerekjáték összeállítani olyan finomságot, amivel pukkadásig eheted magad.
Ebből csemegézz a sikerért:
Persze, hogy elsősorban a zöldségekre, gyümölcsökre, egyéb fullegészséges hozzávalókra és elkészítési módokra szavazz! Jöhetnek a zöldséges egytálételek, salátavariációk megbolondítva extra fűszerezéssel vagy öntetetekkel. De jó döntés az is, ha az unalmas rizs, krumpli köretek helyett a gabonafélékre (köles, árpa, bulgur, hajdina) mondasz igent.
Mintaétrend
Reggeli: zabkása aszalt gyümölcsökkel vagy tönkölykocka sajtkrémmel és pulykamell-sonkával, vagy epershake
Ebéd: kapribogyós zöldsaláta (jégsaláta, paradicsom, retek, újhagyma, juhsajt, olívaolaj, pár szem kapribogyó) vinaigrette-tel, sajtleves pirított dióval, vagy wokban sült zöldségek currys csirkemellel, vagy fóliában sült tonhal fokhagymás paradicsomsalátával
Vacsora: juhtúrós polenta vagy rakott cukkini barna rizzsel
Amire azért figyelj…
– a minőség: oké, hogy elvileg a diéta 5 napja zöld utat ad a tipikus tiltólistás kajáknak (pl. gyorséttermi menü, mirelit pizza, extra csokis süticsodák stb.), de ne ess túlzásokba, hiszen a vonalaidon kívül az egészségedre és a napi maximum 2000 kcal korlátozásra is gondolnod kell!
– az elkészítés módja: azzal is sokat tehetsz a fogyókúrád sikeréért, ha tudatosan döntesz olyan elkészítési módok mellett, amikhez kevés zsiradék kell, és jobban megőrzik az ételek vitamintartalmát, mint a hagyományos verziók (pl. olajban sütés, panírozás). Jó választás, ha a menüidet sütőzacskóban, fóliában sütöd, grillezed, párolod. Főzelékeknél rántás és habarás helyett sűríts a saját anyagával!
– az evések mennyisége: inkább egyél naponta többször kisebb adagokat, minthogy egyszer-kétszer csapj hatalmas zabálásokat! Ha naponta többször eszel, felpörgetheted az anyagcserédet, és mivel a rendszeres evéssel gondoskodsz a kiegyensúlyozott inzulinszintről, az egész napos jóllakottság-érzet is garantált. Az már csak bónusz, hogyha az 5:2 diéta az életed része lesz, az étvágyad is alapból csökken majd.
– nyugodtan vess be természetes zsírégetőket: ilyen például az articsóka vagy a zöld tea.
A cikk folytatását elolvashatod a Wellness magazinban!
Fotó: Pinterest