Ha szeretnél egészségesebben élni, helyettesítsd a cukrot ezen természetes édesítők egyikével.
1. Stevia
Mi ez? Egy dél-afrikai növény levele, ami 300-szor édesebb a cukornál. Vizsgálatok szerint nem emeli meg a vércukorszintet, a glikémiás indexe (GI) 0.
Használd mértékkel! Ne feledd, egy kanál stevia négyszer édesebb egy kanál cukornál.
Egy teáskanál kalóriatartalma: 0
2. Agave szirup
Mi ez? Ezt az édesítőt ugyanabból a növényből nyerik, amiből a tequila is készül. Nagyon magas a fruktóztartalma, de a GI-je nagyon alacsony, nem okozza a vércukorszint hirtelen lezuhanását. Az agave kalóriadúsabb a cukornál, de jóval édesebb is, így nincs belőle olyan sokra szükség.
Használd smootie-kba, öntetnek.
Egy teáskanál kalóriatartalma: 21
3. Xylitol
Mi ez? A nyírfacukrot általában kukoricarostból nyerik, sokkal édesebb a cukornál, mégis fele annyi kalória. A kutatások szerint jót tesz a fogak egészségének, azonban sajnos előfordulhat, hogy hasmenést vagy más emésztőrendszeri panaszt vált ki.
Használd tea és kávé édesítésére.
Egy teáskanál kalóriatartalma: 9,6
4. Kókuszvirág cukor
Mi ez? A kókuszpálmából nyerik ezt az aranyszínű édesítőt, mely a barna cukorhoz hasonló ízvilággal rendelkezik. Vasat, cinket, kalciumot és prebiotikus rostokat tartalmaz, mely lassítja a glükóz felszívódását.
Használd a reggeli müzlidnél, vagy szórd meg vele a savanykás gyümölcsöket.
Egy teáskanál kalóriatartalma: 15
5. Juharszirup
Mi ez? A juharfa kincse, mely némi füstös mellékíze miatt illik sós és édes ételekhez egyaránt. Magas az ásványianyag-tartalma, nagyon jó mangán, cink és antioxidáns forrás.
Használd a zabkásádra, palacsintához vagy baconhoz.
Egy teáskanál kalóriatartalma: 17
6. Méz
Mi ez? Egy igazi klasszikus, a természetes édesítő, cinket, rezet és krómot tartalmaz, ami elősegíti a vércukorszint kontrollját. A méz az antioxidánsokhoz hasonló hatásokat mutat, nagyon jó a bélrendszernek.
Használd pudingok és torták textúrájának lágyabbá tételéhez.
Egy teáskanál kalóriatartalma: 20
Fotó: Profimedia – Red Dot