Főoldal > DIÉTA > Segítség, hiába edzek, mégis hízok!

Segítség, hiába edzek, mégis hízok!

alakformálásbikinibikiniszezondiétaedzésfogyáskalóriatest
0

Írta:

Közeleg a bikiniszezon, és te szorgalmasan dolgozol azon, hogy a legjobb formádat hozd a strandon. Telnek a napok, a hetek, de a kilók nem mozdulnak. Mi tudjuk az okát, és segítünk neked helyrehozni!

1. Kevés a kalóriabevitel

Egyszerű matek: ahhoz, hogy fogyj, több kalóriát kell elégetned, mint amennyit beviszel. De ne ess át a ló túloldalára! Ha túlságosan is szigorítod a kalóriabevitelt, a szervezetednek nem lesz elég üzemanyaga ahhoz, hogy kibírja a kemény edzéseket. Továbbá ha a napodat máris szigorítással kezded, valószínű, hogy mire eljön az ebédidő, rád tör a falási roham, és cukor és szénhidrát után sóvárogsz majd.

Így hozd helyre: Az, hogy mennyi kalóriát viszel be, attól függ, hogy mennyi időt töltesz az edzőteremben. A napi bevitt kalóriák száma semmiképpen se essen 1500 alá, és ennek nagy részét a nap első felében valamint az edzéseid előtt vidd be!

2. Edzés után egy adag bolti smoothie-val tankolsz

Talán nem tudtad, de a készen kapható turmixok és smoothie-k tele vannak cukrokkal és üres kalóriákkal, amire nincs szükséged. Kerüld a gyümölcsös, joghurtos smoothie-kat, hiszen így az edzőteremben eltöltött időt romba döntheted percek alatt.

Így hozd helyre: Ahelyett, hogy készen vásárolsz, készítsd el magad otthon! Egy csésze tej, két kanál fehérjepor (ízeket tetszés szerint választhatsz), egy fél banán vagy egy marék bogyós gyümölcs, és már kész is az edzés utáni nassolnivaló.

3. Folyamatosan kívánod az ennivalót

Gondoltad volna, hogy az éhség sokszor a legutolsó ok, amiért eszel? Ha rád tör a vágy valami rágcsálnivaló után, gondolkozz el egy percre: tényleg éhes vagy? Lehet, hogy csak unatkozol, fáradt vagy, esetleg stresszes vagy éppen lehangolt.

Így hozd helyre: Ha valóban éhes vagy, akkor vegyél magadhoz magas rost- és fehérjetartalmú ételeket, mint például zöldségek, sovány húsok (csirke, pulyka) vagy vigyél be egészséges zsírokat (tojás, avokádó).

4. Hiszel a kardiógép kijelzőjének

Valószínűleg hazudik neked. Felmérések szerint a gépek túlbecsülhetik az elégetett kalóriák számát akár 30%-kal! Így ha elhiszed, ami a kijelzőn van, könnyen lehet, hogy sokkal kevesebb kalóriát égetsz el, mint amennyit beviszel.

Így hozd helyre: Ne figyelj a kardiógépek kijelzőjére. Ha mégis szeretnéd követni, hol tartasz, vagy legalábbis egy kicsivel pontosabb számot kapni az elégetett kalóriákról, szerezz be egy pulzusmérő karórát!

5. Kialvatlan vagy

Ahhoz, hogy fogyj, 3 dolgot kell tenned: megfelelően étkezned, edzened és aludnod. Ha nem alszol eleget, az éhségérzetet kontrolláló hormonok (leptin és gerlin) egyensúlya felborul, így napközben fokozódhat az ételek utáni sóvárgás.

Így hozd helyre: Bár mindenkinek más az alvásigénye, felnőtteknek 7-9 óra alvás ajánlott. Ha ehhez próbálod tartani magad, az edzéseid hamarosan látványos eredményeket hoznak majd!

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X