Főoldal > DIÉTA > A kései ebéd akadályozhatja a fogyást!

A kései ebéd akadályozhatja a fogyást!

diétatáplálkozás
0

Írta:

A tanulmány elkészítésében túlsúlyos nők vettek részt, akik egy konkrét fogyókúraprogramot csináltak végig. Megfigyelték, hogy akik később fogyasztották el az ebédjüket (3 óra után) a 20 hetes diéta alatt 25%-kal kevesebb súlyt dobtak le magukról, mint azok, akik korábban ebédeltek.

 

A kutatók még komolyabbnak vélik ezt a szembetűnő különbséget annak fényében, hogy a két csoport egyáltalán nem tért el egymástól a bevitt kalóriák száma, a fizikai aktivitás mennyisége, az étvágy stimuláló hormonok szintje vagy az alvással töltött órák száma tekintetében.

Számít az időzítés

A tanulmány készítői egyetértenek a korábban állatokon végzett kísérletek végkövetkeztetésével, miszerint az étkezések rossz időzítése kihatással van a súlygyarapodásra. Például egy tavaly közzétett tanulmányban, a kísérletben megfigyelt egerek akkor ehettek, amikor csak akartak, ám mégis nagyobb lett súlyuk szemben azokkal a társaikkal, akiknek megszabták, mikor juthatnak hozzá a finom falatokhoz, holott mindkét csoport ugyanannyi kalóriájú ételt kapott.

Az International Journal of Obesity január 29-i számában megjelent kutatás is arra hívja fel a figyelmet, hogy „a késői órákban történő evés jelentősen csorbíthatja a fogyókúra sikerét”.

eded2.jpg ()

Habár a kutatók azt is megjegyzik, hogy a késői evés és a hízás között csak egy egyszerű „kapcsolat” és nem ok-okozati viszony fedezhető fel. A jövőbeni kísérletek során véletlenszerűen kell alanyokat választani, akik csak a nap bizonyos időszakában csemegézhetnek, ugyanis ezzel lehetne jelen következtetéseket százszázalékosan bizonyítani – teszi hozzá az egyik kutató.

A kísérlet során egyébként 420 fogyókúrázó nőt „vettek górcső alá”; valamennyien részt vettek egy táplálkozástudományról szóló előadáson és tanácsokkal látták el őket az egyes táplálékcsoportokból fogyasztandó adagok ideális mennyiségéről is, de azt nem mondták meg nekik, mely napszakban egyenek.

Ebéd délután 3 óra előtt

Azok a nők, akik 3 óra után ebédeltek a tanulmány időtartama alatt mindössze 8,5 kilótól szabadultak meg, szemben azokkal, akik 3 óra előtt elköltötték az ebédet; ők 11 kilónak intettek búcsút. A kutatók hozzáfűzték azt is, hogy a többi étkezés időzítése nem játszott szerepet a fogyásban.

Frank Scheer, a bostoni Brigham and Women’s Kórház ideggyógyász munkatársa úgy véli, most még nem teljesen ismert, hogy az étkezések megfelelő időzítése pontosan milyen mértékben befolyásolja a súlygyarapodást, ugyanakkor jelenesetben az étkezésekkor bevitt kalória mértéke sem elhanyagolható szempont. Scheer ettől függetlenül azt javasolja, hogy a korábban állatokon elvégzett kísérletek tanulsága alapján igenis figyeljünk az étkezések helyes időzítésére, hiszen ez az anyagcserére is kihatással van.

Néhány tanulmány pedig arra hívja fel a figyelmet, hogy a reggeli soha ne maradjon el, hiszen így tovább maradunk jóllakottak, az ebédre normális időpontban kerül sor, és a nap tovább részében csökkentjük a kalóriabevitelt is.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X