Főoldal > DIÉTA > A kudarcos fogyókúra is lehet hasznos!

A kudarcos fogyókúra is lehet hasznos!

fogyáskudarc
0

Írta:

Sokszor érzed úgy, hogy az életed a diéta és a fitnesz körül forog. Zsírégetés, lapos has, karcsúság, bomba alak – ezek azok az ígéretek, melyek mindig rábírnak végül a különböző, többé-kevésbé hatékony zsírégető – vagy villámdiétákra, méregtelenítő kúrákra.

Lelkes vagy és végig is csinálod a diétákat, és az ígérteknek megfelelően meg is szabadulsz a fölös kilóktól. Aztán valahogy mégis visszakúsznak azok a fránya fölös zsírpárnák, és ilyenkor úgy érzed, el vagy veszve. Pedig jó, ha tudod, a bukásod ellenére is jót tettél az egészségednek!

Az egyiknek sikerül, a másiknak nem

Sokan vágnak bele különböző fogyókúrákba, átmenetileg fenekestül felfordítva életüket. Közülük azonban csak igen keveseknek sikerül hosszú távon megtartani a nehezen megszerzett, vágyott alakot. A kudarc okai természetesen többfélék, ám a sikernek is megvan a követhető és betartható receptje.

fogy2.jpg ()

1. Egyénre szabott legyen. Azaz harmonikusan illeszkedjen bele saját életviteledbe, vegye figyelembe a személyiségedet.

2. Legyen összhangban a testi, biológiai folyamataiddal. Tehát figyelj az anyagcseréd sebességére, életkorodra, nemedre, de a foglalkozásodra is.

3. Az általad követett módszer úgymond három lábon álljon. Legyen összhangban a táplálkozásod, a mozgásformával és a pszichológiával.

4. Testedben, elmédben lassan változz. Mivel a testsúly és a magadról alkotott testkép lassan változik, ezért szinte biztos, hogyha gyorsan fogysz le, idővel visszahízol. Ezért is javasolják a szakemberek a hetente maximum 0,5-1 kg fogyást.

5. Olyan ételekből és mozgásformából álljon a fogyókúra programod, amit örömmel eszel és jó kedvűen végzel.

6. Vesd el a tömény szigort, mert azzal többet ártasz, mint használsz. Ne vonj meg tehát magadtól semmi olyan ételt, amit szeretsz, akkor sem, ha táplálkozástanilag nem tartozik az úgynevezett „egészséges” ételek közé. 

7. Ne keseredj el, ha csak pár kilót fogytál. Gondolj arra, hogy ezzel is segítettél a szervezetednek egészségesebbé válni. Ezt támasztotta alá az mno.hu által idézett Amerikai Pszichológus Szövetség 120. éves gyűlésének egyik előadója is.  

A feladott fogyókúra is jótékony hatású

A találkozón Rena Winget, a Brown Egyetem professzora a Cukorbetegség Megelőző Program során végzett munkájáról beszélve elmondta: vizsgálatuk során 3000 túlsúlyos és glükóz-intoleranciában szenvedő ember bevonásával végeztek nemzeti kutatást. A program során, megmutatták nekik, hogy életmódváltással képesek letenni a gyógyszereiket. A vizsgálat során kiderült, hogy még a szerénynek mondható, azaz átlag 7 kilós fogyás is 58 százalékkal csökkentette a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát. Sőt, a fogyás áldásos hatása akár 10 éven át is tartott, még abban az esetben is, ha ezen idő alatt visszaszedték a leadott kilókat a kísérletben résztvevők.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X