Szeretnél gyorsan, egészséges életstílust kialakítani? Ez a háromnapos diéta remek kezdőlökés, ami nem mellesleg gyulladásgátló hatású is. A táplálkozási tervet Lyn Genet Recitas alkotta meg, aki egy New York-i nonprofit egészségügyi központ igazgatója.
Három egyszerű szabályt kell betartani: kerüld a hozzáadott sót, igyál sok vizet, és ha a diétában valahol nincs konkrét adag megjelölve, akkor annyit ehetsz belőle, amennyi csak beléd fér. Átlagosan 2,5 kilótól szabadulhatsz meg a diétával, de ez valóban csak egy kezdeti segítség, a tartós életmódváltást nem pótolja!
ELSŐ NAP
Reggeli: Egy csésze cukormentes müzli vagy gabonapehely és egy csésze bogyósgyümölcs.
VAGY
Fél liter smoothie (dobálj a gépbe egy felszeletelt, meghámozott almát, egy csésze bogyós gyümölcsöt, jeget, egy deci narancslevet, majd koronázd meg két evőkanál chia maggal.)
Ebéd: Gyömbéres répaleves
Hozzávalók: Másfél liter víz, fél kg répa, egy cukkini, egy hagyma, két-három gerezd fokhagyma, nyers gyömbér, fahéj, kömény és ízlés szerint fekete bors.
Elkészítés: Aprítsd fel az összetevőket, majd legalább 30 percig lassú tűzön főzd, utána pürésítsd a hozzávalókat és mehet vissza a levesbe.
Csicseriborsós saláta: egy nagy fej saláta, negyed csésze csicseriborsó, uborka, 10 dkg napraforgómag, egy negyed avokádó. Mindez nyakon öntve ezzel a citromos- agavé szirupos öntettel:
Hozzávalók: negyed csésze frissen préselt citromlé, negyed csésze extra szűz olívaolaj, 3 dl víz, egy evőkanál provence-i fűszerkeverék, egy evőkanál agavé szirup vagy méz.
Uzsonna: alma
Vacsora: egy fej mángold, két répa, egy hagyma, egy cukkini, két fej brokkoli, és négy Shiitake gomba fűszeres kókusz szószban tálalva.
Ennek a receptje a következő:
Hozzávalók: 3 dl kókusztej, gyömbér, fahéj, kömény, kurkuma, fokhagyma, hagyma, fekete- és cayenne bors – mindegyikből annyit, amennyit jónak érzel, valamint fél teáskanál só, egy púpozott evőkanál barna cukor.
Elkészítés: melegítsd fel a kókusztejet, benne a fűszereket, majd add hozzá a sót és a barna cukrot! Ezután vedd lejjebb a hőfokot, de még 20 percig maradjon a tűzön. Adagonként negyedcsészényi mennyiség elegendő.
Répás céklasaláta: reszelj le 4 répát és egy kisebb céklát; így 3-4 adagnyi salátát kapsz – ezt is meglocsolhatod a korábban leírt citromos, agavé szirupos öntettel
Párolt brokkoli extra szűz olívaolajjal.
MÁSODIK NAP
Reggeli: Az előző naphoz hasonlóan gabonapehely vagy smoothie.
Ebéd: Maradék mángold, egy csésze barna rizs 1 dkg tökmaggal megszórva.
Uzsonna: egy alma, 4-6 szem brazil dió.
Vacsora: Meleg kelkáposzta saláta
Hozzávalók: két csésze kelkáposzta, extra szűz olívaolaj vagy kókuszolaj, a már említett répás céklasaláta, negyed avokádó, 2 dkg kecskesajt.
Elkészítés: 1-2 percig süsd az olajon a kelkáposztát, majd ízesítsd tetszés szerint (gyömbér, kurkuma, cayenne bors, fokhagyma, fekete bors – mind segítik az emésztést. A rozmaring és az oregánó is csodákra képes.) Koronázd meg a többi összetevővel.
Gyömbéres répaleves.
Egy csésze párolt zöldborsó extra szűz olívaolajjal és frissen facsart narancslével.
HARMADIK NAP
Reggeli: az előző napokhoz hasonlóan gabonapehely vagy smoothie.
Ebéd: Kevert zöldsaláta (egy fej saláta leveleit keverd össze fél csésze csicseriborsóval, uborkával, zöldborsóval, egy negyed avokádóval) és spékeld meg a citromos agavé szirupos öntettel.
Két rozsos keksz 2 dkg kecskesajttal.
Uzsonna: Egy alma és 8-10 szem mandula.
Vacsora: Csirke fűszeres sárgabarackos szószban.
Hozzávalók a szószhoz: fél csésze sárgabarack lekvár, fél csésze víz, egy teáskanál piros paprika – ezeket keverd össze és már kész is a szósz.
Céklás répasaláta.
Sült cukkini hagymával, bazsalikommal és frissen facsart citromlével.