Főoldal > DIÉTA > 5 jel, hogy túlzásba viszed a diétázást

5 jel, hogy túlzásba viszed a diétázást

diétafogyásfogyókúragasztro
0

Írta:

Figyelj a jelekre, nehogy túlzásokba ess!

1. Méricskélésfüggő lettél

Nem telik el nap – mit nap, óra – anélkül, hogy fel ne pattannál a szobamérlegre, és mániákusan figyeled az eredményeket? Pedig amellett, hogy ezzel feleslegesen stresszeled magad, igazából még csak nem is tudsz meg olyan sokat a valós helyzetről. Ugyanis a pillanatnyi súlyod sok mindentől függhet: mikor ettél utoljára, mennyit mozogtál aznap, sőt még attól is, mennyit nyom a ruha, amit viselsz. A legokosabb, ha délelőttönként megméred magad könnyű, otthoni cuccban, naponta mindössze egyetlenegyszer. Hidd el, jobban érzed majd magad.

2. Titkolózol a diétádról

Olyan régen számolod már a kalóriákat, hogy szégyenkezel miatta a környezeted előtt? Ez baj, mert a szégyen csak újabb stresszfaktor, arra pedig semmi szükséged. Próbáld inkább lazán venni a dolgot, és amikor kávézni mész a barátnőddel, aki meg szeretne hívni egy almás pitére, ne utasítsd el felhúzott orral, inkább kalkuláld bele az aznapi kalóriafogyasztásodba, és érezd jól magad! Se neked, se nekik nem jó, ha folyton feszengsz.

3. „Bűnösnek” érzed magad, amikor nasizol

Akárhány magazinban olvasod a „bűnözés” szót, amikor a diétáról van szó, könyörögve kérünk, ne fogadd el ezt a felfogást! Nincs károsabb annál – még akkor sem, ha diétázol , mint ha egy olyan alapvető örömforrást, mint az evés, bűnné degradálnak. Úgyhogy újra csak arra biztatunk, hogy ne légy túl szigorú magadhoz! Ha becsúszik egy nasi, könyveld el a kalóriatáblázatodban, és ne ostorozd magad miatta. Ne feledd: ha a diéta mellett döntesz, elsősorban nem a tökéletesség, hanem az egészség a cél.

diet2.jpg ()

4. A gondolataid örökké a diéta körül forognak

Nem győzzük elégszer mondani: nyugi! Nem kell Bridget Jonesként egész nap azon kattognod, mennyi épp a súlyod, pont elég, ha rendszeresen letudod a napi penzumodat: egy mérés, a kalóriatáblázat csekkolása (egyszer!), és kész. Ha a nap további részében tartod magad ahhoz, amit a diétád előír, fölösleges folyton ezen töprengeni, mert attól csak stresszesebb leszel, ami tudjuk, hová vezet…szóval engedd csak el magad!

5. Hanyagolod a családot és a barátokat

Lassan ki sem mersz lépni a házból, mert úgy érzed, a mamád kedvenc kávézójának már a látványától is hízol? Pedig sajnos az, hogy kerülni kezded a társaságot a diétád miatt, kimondottan rossz jel. Ha félsz attól, hogy olyanok között légy, akik nem fogyókúráznak, vidd magaddal a saját ebédedet műanyag edényben, vagy menjetek olyan helyre, ahol te is tudsz mondjuk salit, halat vagy egészséges nasit rendelni. Ne zárkózz be: nem haltál meg, csak diétázol!

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X