Főoldal > DIÉTA > Amikor egy lufi segít a fogyásban

Amikor egy lufi segít a fogyásban

ballondiétafogyásfogyókúragasztrogyomorlufi
0

Írta:

Korábban, ha valaki betegség miatt küzdött az elhízással, vagy egyéb egészségügyi okokból nem tudta betartani a diétás étrendeket, csak valamilyen gyomorszűkítő műtéttől (például gyomorgyűrű felhelyezésével) remélhette, hogy sikerül lefogynia. A gyomorballon terápia viszont jóval kevésbé drasztikus eljárás, így biztonságosabb is.

 

Lufi a gyomorban

A gyomorballon terápia lényege, hogy egy speciális anyagból készült, felfújható, gömb alakú tartályt helyeznek a gyomorba, ami a telítettség érzését kelti. Ezáltal rászoktatja a pácienst a kisebb adagokból álló étkezésekre, aki a kúra végére nemcsak a pluszkilóktól szabadulhat meg, de az egészséges életmódra is automatikusan átáll a szervezete. Szakértők által összeállított étrenddel általában heti 1-1,5 kilót lehet fogyni a gyomorballon segítségével. És ami jó benne: éhezés nélkül, hiszen a kis lufi segít kicselezni az agy éhségközpontját. Megfelelő orvosi ellenőrzés mellett mellékhatásoktól sem kell tartani, a ballont pedig egyáltalán nem kelt zavaró érzetet a mindennapi mozgás során.

gyomorballon.JPG ()

Tabletta vagy folyadék?

A gyomorballon kúrának alapvetően két változata a létezik. Az elterjedtebb, amikor egy rövid, endoszkópos eljárás során juttatják a gyomorba az üres ballont, amit utána vezetéken keresztül töltenek fel fiziológiás sóoldattal. Egy másik, új variáció, mikor a páciens kapszula formájában nyeli le az aprócska tartályt, amihez szintén egy vezeték csatlakozik, amivel aztán levegővel fújják fel nagyjából alma méretűre a ballont. Utóbbi előnye, hogy jóval kényelmesebb a páciens számára, viszont a ballonokat havonta cserélni kell, és maximum csak 90 napig tarthat a terápia. A hagyományos, folyadékkal töltött ballon viszont akár 12 hónapig is bent maradhat a gyomorban, így elsősorban az alapján érdemes választani, hogy mennyi súlyfeleslegtől szeretnénk megszabadulni.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X