Főoldal > DIÉTA > 4 aranyszabály a gyorsabb fogyásért

4 aranyszabály a gyorsabb fogyásért

D-vitamindiétafehérjefogyáskalciumomega-3rostzsír
0

Írta:

A testünknek szüksége van üzemanyagra már csak ahhoz is, hogy edzeni tudj, és ennek elsődleges forrása az étel. Egy átlagos étrend bővelkedik finomított szénhidrátokban, lisztben, rizsben és tésztában, süteményekben, cukros üdítőkben, valamint más édes ételekben.

Noha ezek egy rövid ideig energiával töltenek fel, utána gyorsan bekövetkezik a pangás szakasza, így nem csoda, hogy mire eljutnál odáig, hogy mozogsz egy kicsit, már semmi erőd nincs hozzá. Nem szerencsés, ha az összes kalóriát pótolod, amit edzés során elégettél, ezt kiküszöbölendő ragaszkodj a következő négy tanácson alapuló diétához, és dobd le magadról a kilókat.

1. Rost

Naponta legalább 20 gramm rostot egyél meg, és ez származzon teljes kiőrlésű gabonából, gyümölcsökből, zöldségekből. A rost segít, hogy sokáig eltelítve érezd magad – ami nem egy hátrány, ha fogyózol. Minden elfogyasztott gramm rost összefüggésbe hozható 200 g leadott felesleggel. A kutatások azt is feltételezik, hogy a magas rostbevitel összességében véve csökkenti a kalóriafogyasztást.

2. Kalcium és D-vitamin

Törekedj a napi három adag kalcium, és D-vitaminban gazdag harapnivaló meglétére az étrendedben. Ez a két tápanyag gyakran egyszerre bukkan fel egyes ételekben, például a tejtermékekben. A kalcium és a D-vitamin együttes erővel fejtik ki hatásukat, elsősorban a csontokat erősítik. De a legújabb kutatások azt is feltüntetik, hogy mindkét tápanyag az izmok egészségéhez is hozzájárul, ez pedig a fogyókúra sikeres kimeneteléhez elengedhetetlen. A tejtermékek a fő forrásai a kalciumnak és a D-vitaminnak, így ezeket mindenképp érdemes beépíteni a diétába. Ráadásul a D-vitamin a testsúly kontrollálásában is szerepet játszik. Fontolóra veheted D-vitamint tartalmazó táplálék kiegészítő alkalmazását is, hiszen több kísérlet is utalt rá, hogy a D-vitamin sok mindentől megóv kezdve a szívbetegségtől egészen a memória elvesztésig vagy a krónikus fájdalmakig.

fogyas2.jpg ()

3. Jó zsírok

Ez magába foglalja az egyszeresen telítetlen zsírsavakat és az omega-3 zsírsavakat, amelyek megtalálhatók olajokban, dióban, avokádóban, bizonyos halakban és még a csokiban is. Ebből is három-négy adag legyen a napi penzum. Nem csak, hogy jót tesznek a szívnek, de segítségükkel az étkezések után tovább érezheted magad eltelítve. Tehát ritkábban vagy éhes, így kevesebbet nassolsz is, röviden szólva, könnyebb lesz kordában tartani a kalóriákat.

4. Fehérje

Célozz be napi három adagot a sovány fehérjéből is (például, hal, csirke-, és pulykahús). Azon kívül, hogy ez egy életfontosságú tápanyag, a proteinnek is köszönhetően nem tör rád az éhség, így lépésről lépésre betarthatod a diétád. Egy 2009-es tanulmányban megfigyelték, akik fehérjében gazdag reggelit fogyasztottak el utána valóban jóllakottak voltak, szemben azokkal, akik mellőzték a nap első étkezése során a proteint.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X