Főoldal > DIÉTA > 8 tipp, hogyan menekülj meg a túlevéstől

8 tipp, hogyan menekülj meg a túlevéstől

étkezésfeszültségkísértéstúlevészabálás
0

Írta:

Ugye te sem szereted igazából azt az érzés, amikor túl sokat ettél, és majd szétpukkad a hasad? Praktikáinkkal elkerülheted, hogy túl sokat egyél.

1. Azonosítsd a kockázati tényezőket!

Ha tudod, hogy melyek azok a szituációk, ahol hajlamos vagy túlenni magad, készülj fel előre! Tipikus helyzet egy rokonlátogatás, ahol általában az asztalroskadásig van jó kis tömény süteményekkel, és ember legyen a talpán, aki képes ellenállni a kísértésnek. Hogy ezt megelőzd, vidd magaddal a saját készítésű lájtos sütidet, így nem érkezel üres kézzel, a többiek is örülni fognak, és ha csak a tiédből eszel, akkor a káposzta is megmarad, a kecske is jóllakik, hiszen nem kellett lemondanod az édesség élvezeti értékéről.

2. Vezess étkezési naplót!

Többször ajánlottuk már ezt a taktikát, nem véletlenül. Ha lelkiismeretesen feljegyzel minden ételt és italt, amit aznap elfogyasztottál, ki tudod számítani, hogy kábé mennyi kalóriát vittél be a szervezetedbe, melyek azok a napszakok, ahol hajlamos voltál túlzásokba esni a kajával, így legközelebb jobban tudsz arra figyelni, hogy egy munkahelyi összeröffenésen ne menj vissza a svédasztalhoz a harmadik, púpozott tál spagettiért.

tuleves2.jpg ()

3. Barátkozz kaja nélkül!

Egy baráti összejövetel sokszor egy étteremben vagy egy kávézóban zajlik le, ahol elengedhetetlen az eszem-iszom. Ezt elkerülendő, találj ki más alternatívát. Egy közös séta, bicajozás vagy túrázás alkalmával is ugyanúgy jól lehet szórakozni, mint három krémes felett.

4. Cseréld egészségesebbre!

Nem kell lemondanod az édesség, vagy más étkek élvezeti értékéről, csupán cseréld egészségesebbre. A tejszínes fagyit fagyasztott joghurtra, a sütit gyümölcssalátára, a hamburgert teljes kiőrlésű zsömléből készült szendvicsre.

5. Ne egyél mindenhol!

Hajlamos vagy a számítógép előtt, a TV előtt vagy éppen az utcán enni? Ne tedd! Az étkezésnek legyen meg a maga helye, mégpedig a konyhád, a melóhelyeden meg az étkezde. Így sokkal könnyebben tudod kontrollálni az étkezésedet.

tuleves3.jpg ()

6. Egyél többször kevesebbet!

Szintén sokkal alakbarátabb, ha nem napi egyszer-kétszer fogyasztasz el egy hadseregnek való élelmiszeradagot, hanem 3-4 óránként eszel kisebb mennyiséget. Ezzel a vércukor-szinted se fog padlót, és lényegesen több kalóriát spórolhatsz meg.

7. Várj 10 percet!

Mielőtt nekiesnél a hűtőnek, kérdezd meg magadtól: tényleg éhes vagyok? Sokszor hajlamosak vagyunk az unalmat elütni az evéssel, így keress valami más programot, ami lefoglal, és ha még akkor is úgy érzed, korog a gyomrod, ez esetben már engedélyezett az étkezés.

8. Keress más stresszoldót!

Sokan hajlamosak vagyunk egy tábla csokival levezetni a felgyülemlett feszültséget, mely persze utána bűntudatot szül. Ezt elkerülendő inkább menj le futni, edzeni egyet a kondiba, vagy egyszerűen tégy egy sétát. Sokkal jobban elűzi a stresszt, és még az alakodnak is jót teszel vele.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X