Főoldal > DIÉTA > A gluténérzékenység csak egy divathóbort?

A gluténérzékenység csak egy divathóbort?

cöliákiadiétadivatérzékenygluténgluténérzékenységgluténmentes
0

Írta:

Mostanában egyre többen hagynak fel a glutén fogyasztásával arra hivatkozva, hogy érzékenyek rá. De lehet, hogy a gluténérzékenység igazából egy “divat”?

A gluténérzékenyek országa

Legalábbis ezt támasztja alá az az adat, miszerint tíz évvel ezelőtt az amerikaiak kevesebb, mint 1 százaléka vallotta magát gluténérzékenynek, és folyamodott a gluténmentes étrendhez. Ma ez a szám – kapaszkodj meg – 10 százalék! Egyszerűen arról volna szó, hogy az orvostudomány korszerűsödésével az emberek könnyebben felismerik a tüneteiket? Nem valószínű, hiszen a gluténérzékenység tünetei ma sem mondhatóak igazán egyértelműnek: puffadás, elhúzódó hasmenés, fogyás, ingerlékenység, kedvetlenség. Ezek számos más emésztési rendellenesség jelei is lehetnek – sőt, sokukat egész egyszerűen a túlzott stressz is okozhatja -, a fogyasztók nagy része azonban hasonló tünetekkel máris rohan a gluténmentes termékeket forgalmazó üzletekbe, és lecseréli a kamra egész tartalmát. Ami pedig valóban megdöbbentő, hogy az USA-ban a gluténmentesen táplálkozóknak körülbelül a fele diagnosztizáltan nem gluténérzékeny, mégis speciális ételeket fogyasztanak. Hogy miért?

A divat hatalma

Részben, mert mindenhol ezt látják és hallják. Gyakorlatilag a világon fellehető összes diéta alapját néhány egyszerű szabály képezi, és ezek végtelen számú variációban folynak a csapból. A szabályok: sok víz, a fehér kenyér, a fehér tészta és a burgonya kiiktatása, kevés cukor (ha mégis, inkább barna, de legjobb a nádcukor vagy a természetes édesítők), sok zöldség és gyümölcs, natúr joghurt, túró vagy kefir, fehér húsok és hal. Na és persze a mozgás. Természetesen ártani abszolút nem árt, ha valaki megismerkedik az étrend-trendekkel (az végképp nem, ha mozogni is elkezd), azonban nagyon fontos – és ezt a legtöbben elfelejtik -, hogy mindenki szervezete egészen más, így máshogyan reagál a diétákra, főleg, ha drasztikusak. És ezzel el is érkeztünk a gluténmentes táplálkozás rohamos terjedésének igazi okához: hát persze, hogy a fogyás. Nem is hinnéd, mennyi mindent képes néhány ember megtenni azért, hogy pár kilóval kevesebbet mutasson a mérleg – mit számít akkor, ha megvonja magától a gluténmentes ételeket?

gluten2.jpg ()

Definíciók és okok

Félreértésre adhat okot az is, hogy nem csupán gluténérzékenység létezik. Van egy enyhébb fajtája is ennek a rendellenességnek, amit gyakorlatilag ugyanígy lehetne nevezni (magyar neve még nincs is), viszont jóval enyhébb tünetekkel jár, és már a bevitt gluténmennyiség csökkentésével is kezelhető. Persze az orvosok és a 21. században egyre tájékozottabb betegek nem árnyalnak, inkább azt mondják: „gluténérzékenység”, és a dolog el van intézve. Pedig nem mindegy, jól kezeljük-e magunkat: a folyamatos – és adott esetben szükségtelen – diétával, az ízletes ételek megvonásával könnyen alakulhat ki rossz közérzet, ingerlékenység, kedvetlenség és nem utolsósorban hiánybetegségek, tehát csöbörből vödörbe kerülünk.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X