Főoldal > EGÉSZSÉG > Ezek a gluténérzékenység tünetei

Ezek a gluténérzékenység tünetei

allergiacöliákiaegészséggluténgluténérzékenységtáplálkozás
0

Írta:

A gluténérzékenység sajnos egyre több embert érint. Sokan úgy élnek együtt vele, hogy nem is tudnak róla, ugyanis a betegség sokáig lappanghat. Ez azért probléma, mert kései felismerése hosszú távon többek között súlyos tápanyaghiányhoz és felszívódási zavarokhoz is vezethet. Érdemes már az első panaszok megjelenésével kivizsgáltatni magunkat, hiszen életmódváltással teljes értékű életet élhetnek a gluténérzékenyek is.

Tápanyag-felszívódási problémák

Ezek a leghamarabb jelentkező tünetek, ezért ne vegyük félvállról, ha hányást, hasmenést vagy rendszeresen lazább székletet tapasztalunk. Mivel a tápanyagok, a fehérjék, szénhidrátok, zsírok nem tudnak felszívódni, nem is hasznosulnak szervezetünkben, és a fent említett panaszok rendszeressé válnak.

Ödémák, vizesedés

Előfordul, hogy jelentős, szembetűnő súlyvesztés akár nem is tapasztalható, mert igaz, hogy a tápanyagok gyorsan „végigszaladnak” az érintetteken, ugyanakkor a folyadék visszatartása ezzel párhuzamosan jelentkezik. A boka, lábfej dagadása igen gyakori, az ödéma pedig a nem megfelelő fehérje felszívódás következménye.

Vitaminhiány

Lisztérzékenység esetén az összes zsírban oldódó vitaminból hiányt szenved a szervezet. Ennek következtében a vas és a B12-vitamin felszívódási zavara miatt vérszegénységet, a D-vitamin és a kalcium hiánya csontritkulást, a kálium és a magnézium felszívódási zavara izomgyengeséget, a K-vitamin hiánya pedig vérzékenységet okozhat. Ugye, milyen ijesztő?

Meddőség

A kezeletlen, nem diagnosztizált gluténérzékenység akár nőgyógyászati problémákhoz is vezethet. Ha időről időre kimarad a menzeszed, vagy már egy jó ideje nem is menstruálsz, az akár lisztérzékenységet is jelezhet. Ne vedd félvállról, ugyanis akár meddőséghez is vezethet.

Gyengeség

A tápanyagok fel nem szívódásának egyenes következménye az általános gyengeség, levertség, fáradtság. Mivel szervezeted éhezik a táplálékra, és nem kapja meg azt, teljesítőképessége is igencsak lecsökken. Ha te is ok nélkül tapasztalsz erőtlenséget, pedig különösebb fizikai és szellemi leterheltség nem jellemzi a mindennapjaidat, irány a labor.

Fogyás

Ahogy már fentebb említettük, nem minden esetben tapasztalható fogyás, de az esetek döntő többségében azért csökken a testsúly. Mivel a tápanyagok nem hasznosulnak, így zsír és izom formájában sem raktározódhatnak el. Ha rendszeresen, megfelelő mennyiségű adagokat fogyasztasz, nem fogyókúrázol, és nem vagy élsportoló napi több órás edzésekkel, mégis egyre kevesebbet mutat a mérleg alattad, érdemes beiktatnod egy alapos kivizsgálást.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X