Főoldal > EGÉSZSÉG > 6 dolog, amit a tested jobban tud – hallgass rá!

6 dolog, amit a tested jobban tud – hallgass rá!

alkoholalvásegészségjelzéstest
0

Írta:

A tested jeleket ad neked, ha valami nem stimmel, figyel rá oda!

1. Amikor dehidratált vagy

Bárhogy is igyekszel, nem vagy képes lenyomni azt a fránya két liter folyadékot egy nap? Mivel ez az elmélet egy ideje megdőlt, fölösleges emiatt stresszelned. Igyál annyit, amennyi jólesik, mert a tested nagyon is egyértelmű jeleket fog küldeni, amikor fennáll a dehidratáltság veszélye: a szád kiszárad, hirtelen fáradtnak érzed magad, fejfájás, esetleg szédülés tör rád, és szélsőséges esetben enyhe émelygés is tapasztalható. Ilyenkor az első, ami eszedbe jut, a folyadékpótlás legyen, mert előfordulhat, hogy csupán ennyi a baj!

2. Amikor túlzásba vitted az evést

Az idő múlásával az ember – és igazságtalan módon elsősorban a nő – anyagcseréje minden évben egy kicsit lassúbb lesz, ennek következtében a kilók, amik felröppennek, sajnos ott is maradnak, ha nem teszünk ellene. Szóval ha a mérleg hirtelen jóval többet mutat, ne rémülj meg: csak a tested figyelmeztet, hogy ideje picit visszafognod magad, például kevesebb csokit és több gyümölcsöt fogyasztani desszertnek, és többet mozogni. Hajrá!

3. Amikor nem alszol eleget

Tudtad, hogy az évek elmúltával az éjszaka során egyre többet töltünk az éber alvás, mint a mély alvás fázisában? Nos, ha ehhez még hozzáadod, hogy egy átlagos nő legfeljebb 6 órát alszik, már kész is a teljes kimerülés állapota: egész nap kóvályogsz, erőtlennek és demotiváltnak érzed magad, képtelen vagy koncentrálni, és csak a kávé tart életben. Próbálj többet aludni, mint amennyire azt hiszed, szükséged van, mondjuk legalább 7 órát minden éjjel. Egy órával lefekvés előtt kapcsolj ki minden elektronos kütyüt magad körül (a telefonodat is), és csak másnap, induláskor kapcsold be.

test2.jpg ()

4. Amikor nyújtanod kell

Az évek során az izmaink is lassan elöregednek, ami azt jelenti, hogy ha egy két órás autóút után kiugrasz a kocsiból, és görcsöt kap a vádlid, az nem véletlen. Mint ahogy az sem, hogy az idő múlásával az ugrálós sportok helyett egyre jobban esik például a jóga vagy a thai chi, ahol lehetőséged van az izmaid alapos megnyújtására és az egyensúlyérzéked fejlesztésére.

5. Amikor ideje megbocsátanod

Észrevetted, hogy amíg régebben napokig vagy akár hetekig képes voltál haragot tartani, mostanában egyre nehezebben megy? Sőt konkrét fizikai tünetei – fejfájás, hasgörcs, emésztési problémák – vannak a lelki feszültségeknek? Ennek is a múló idő az oka: a lélek hamarabb elfárad, és tudat alatt egyre inkább vágyunk a harmóniára, mint arra, hogy mindenáron igazunk legyen.

6. Amikor elég az alkoholból

Ha már a túlzott habzsolásról beszéltünk, nem kerülhetjük meg az alkoholtémát sem, hiszen rég elmúltak azok az idők, amikor egy átbulizott éjszaka után reggel 7-kor üdén és frissen pattantál ki az ágyból. Ma már a macskajaj akár egy napig is eltarthat, és alaposan megkínoz, ha nem vigyázol. Szóval mikor érezni kezded az alkoholt – tudod, az a kellemesen ellazult állapot –, állj le. Másnap hálás leszel magadnak érte…


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X