Főoldal > DIÉTA > Cukros víz gargarizálásával növelhető az önkontroll

Cukros víz gargarizálásával növelhető az önkontroll

cukorcukros vízdiétafogyásönkontroll
0

Írta:

A Georgia Egyetem kutatói egy vizsgálatot végeztettek el gyerekekkel, mely során nézték az önkontroll mértékét olyan feladatok elvégzése közben, amelyek a Stroop-tesztből ismertek – számol be a kutatásról a medicalnewstoday.com.

A tanulmány keretébe 51 tanulót vontak be és két különböző feladat elvégzésére kérték őket, mialatt a kutatók önkontrolljuk szintjét mérték.

A feladat elvégzése előtt az egyik csoport tagjait arra kérték, hogy cukros vízzel öblögessenek, míg a másik csoport résztvevőit arra, hogy édesített vízzel gargalizáljanak.

A résztvevőknek az úgynevezett Stroop tesztet kellett elvégezniük, amikor is színek szavai vannak leírva, de más színnel, mint a jelentésük. Ez a teszt a szelektív figyelem vizsgálatára szolgál. Egy szót elolvasva előbb annak jelentését fogjuk fel, a színének kimondása azonban ‘felülírja’ ezt. Agyunkban interferencia lép fel a kétféle feladat elvégzése közben: ahol a név jelentése és a színe egyeznek, ott könnyebb a szín kimondása, ahol eltérnek egymástól, ott megnő a reakcióidő.

Azt találták, hogy a cukros vízzel gargalizált csoport tagjai gyorsabban és jobban oldották meg a feladatot, mint a kontrollcsoport résztvevői. Emellett azt találták, hogy jobban önkontroll alatt tudják tartani magukat azok, akik cukros vízzel öblögettek.

Ebből azt szűrték le, hogy a fogyásban és a dohányzásról való leszokásban is segíthet a cukros víz gargalizálása.

Forrás: OrientPress Hírügynökség


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X