Főoldal > DIÉTA > Segítség, túlettem magam!

Segítség, túlettem magam!

diétaegészségevésfogyástápanyagtúlevés
0

Írta:

Próbálod az egészséges életmódot követni, de nem mindig tudsz ellenállni a sültkrumplinak, a sajtburgernek vagy a süteményeknek? Mindannyiunknak megvannak a „csaló” pillanatai az étkezésben, de lássuk, mit tehetünk utánuk, hogy minimalizáljuk a károkat?

 

1. Citromos víz

Nem elég a szimpla víz a gyomrodban lévő tűz eloltására, adj hozzá citromlevet is, hogy segítsd az emésztőrendszered munkáját. Ha túletted magad, akkor is kitűnő varázsszer, a gyorsabb emésztésnek köszönhetően hamarabb megszabadulsz a pocakodban lévő feszítő érzéstől. Egy pohár vízbe legalább egy fél citromot vagy lime-ot facsarj bele, egy szelet nem lesz elég. És a citrom ízesítésű porok vagy italok sem segítenek, az igazi gyümölcsre lesz szükséged.

2. Emésztőenzimek

Kit hívnak a hírességek, ha valamilyen kötelességet kell teljesíteniük? A személyi asszisztensüket. Neked is van ilyen, sőt valójában több száz van belőle! Emésztőenzimeknek hívják őket, akik akkor lendülnek akcióba, ha eszel vagy iszol valamit. De néha elfoglaltak, az életkorod növekedésével pedig lassulnak. Ha nem válaszolnak a hívásaidra, azaz nagyon megszenveded az emésztés idejét, ég a gyomrod, sokáig teltségérzet uralkodik benne, akkor étkezés után néhány órával érdemes bevenned valamilyen emésztőenzim-készítményt, amelyet a patikában vagy a drogériákban is megvásárolhatsz. Konzultálj erről az orvosoddal!

3. Varázslatos ásványi anyagok

Különösen a fontos a kálium a megfelelő hidratálásért, és a magnézium a stressz csökkentéséért, a jobb alvásért és a mozgékonyságért. Próbáld ki a kókuszvizet, fogyassz minél több avokádót, lefekvés előtt pedig vigyél be magnézium-citrát készítményt a szervezetedbe. Por és tabletta formájában is kapható.

tuleves2.jpg ()

4. Megfelelő tápanyag-egyensúly

Ha meggondolatlanul össze-vissza is ettél mindent, nagyon fontos, hogy a következő étkezésekkor ne hagyd ki a megfelelő tápanyagokat. Ne felejtsd el: az étrended tartalmazzon szénhidrátot, fehérjét, zsírt és keményítő-mentes zöldségeket is! Ezeknek mind-mind egyensúlyban kell lenniük. Már reggel el kell kezdeni: ébredés után 45 perccel már egyél valamit, ezután pedig 3 óránként étkezz, kis adagokban.

5. Ne duplázd meg magad!

Nem arról van szó, hogy néha ne rendelhetnél két adag sült krumplit, vagy fagyit öntettel. Hanem arról, ha már megtetted, ne büntesd és szidd magad. Nincs az a nagy mennyiségű étel, amely többet ártana annál, mint amikor érzelmileg frusztrálod magad. Ha megtörtént, lapozz! Itt az új kezdet, ezután jobban oda fogsz tudni figyelni az étkezésedre. A legfontosabb, hogy boldog légy, ezen pedig az önmarcangolás biztosan nem segít.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X