Főoldal > DIÉTA > Nincs időnk reggelizni

Nincs időnk reggelizni

0

Írta:

Sokunk számára indul el nehezen a nap: rohanunk, nincs elég energiánk, esetleg még a hangulatunk is ingadozó egészen ebédidőig. Jól tudjuk, hogy a reggelizéssel mindez elkerülhető, sok esetben mégsem szánunk rá időt – derült ki az Philadelphia megbízásából készült Ipsos kutatásból.

Nincs időnk reggelizni

A reggeli fogyasztása lényeges. Ilyenkor töltjük fel szervezetünk energiatárát – ez segít a vércukorszint szinten tartásában –, serkenti az agyműködést, alapvető tápanyagokat juttatunk szervezetünkbe, és nem utolsó sorban segít vonalaink megőrzésében, hiszen az elhízás egyik fő oka a rendszertelen táplálkozás.

A világ egyik vezető krémsajt márkája úgy döntött, hogy reprezentatív kutatást készít arról, milyen fontosnak tartjuk mi, magyarok a reggeli étkezést, hányszor ülünk le az asztalhoz a nap kezdetekor és mi alapján választunk ételt. A 600 fős mintavétellel készült felmérésből kiderült, hogy lényeges számunkra a reggeli, a megkérdezettek egyhetede tulajdonít szerepet neki rendszeresen. A válaszadók 58%-a minden nap, 12%-a többször egy héten, 23%-a ritkán, míg 7%-a szinte soha nem fogyaszt reggelit.

„Örülök, hogy a magyarok többségének fontos a reggelizés, de ez az arány lehetne magasabb is, mert, nem csak a napunk indul több energiával, hanem egészségünket és ideális testsúlyunkat is könnyebb megőrizni, ha nem marad ki a nap egyik legfontosabb étkezése” – mondta Dusa Fanny, dietetikus szakértő.

A kutatásból az is kiderült, hogy az emberek felénél különbözik a hétköznapi reggelizés a hétvégitől.  A válaszadók élethelyzetétől, ennek következtében a szabadidejétől is függ, hogy mennyi idejük van elkészíteni és elfogyasztani a reggelit. Hétköznap a megkérdezettek 28%-a kevesebb mint 10 perc, 61%-a 10-20 perc alatt készíti el és eszi meg az ételt, ezzel szemben sokan (43%) hétvégén fél órát is rászánnak a közös családi reggelizésre.

A soha nem reggelizők csoportjának 68%-a az időhiányra hivatkozik, és szerintük rohanás miatt nem marad elég idő a reggelire, 43%-a pedig egyszerűen nem érez éhséget ébredés után.

A felmérés érintette a reggeli kiválasztásának főbb szempontjait is. Elsődleges feltétel, hogy az étel egészséges legyen, de mérvadó az is hogy finom, gyorsan és könnyen elkészíthető, valamint laktató legyen az ennivaló. A válaszadók a csökkentett kalóriatartalmú vagy laktózmentes ételek iránt kevésbé érdeklődnek.

„Érdekes eredmény, hogy az egészséges reggeli fontosabb a városokban élőknek, mint a fővárosi lakosoknak” –  emelte ki Závecz Tibor, a kutatás vezetője. „Az, hogy a reggeli jóízű és finom legyen, a férfiaknak fontosabb, mint a hölgyeknek. Lehet, hogy valóban van alapja a mondásnak, miszerint a férfiakhoz a hasukon át vezet az út.”

A reggeli elkészítéséhez a válaszadók 90%-a használ vajat, vajkrémet vagy margarint, 57%-a pedig sajtkrémet. Szendvicsekhez a megkérdezettek több mint 70%-a vásárol sajtkrémet.

A Philadelphia most egy új krémsajttal lép a magyar piacra, amely habos textúrájának köszönhetően sokkal lágyabb a megszokottnál. A Philadelphia új terméke három ízesítésben érhető el: natúr, zöldfűszeres-fokhagymás és fekete olívás. A Philadelphia habosított szendvicskrémje élelmiszerüzletekben és áruházakban kapható.

Forrás: Eurolex, Philadelphia


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X