Főoldal > DIÉTA > Így okozhat rákot a pirítós és a burgonya

Így okozhat rákot a pirítós és a burgonya

burgonyadiétaegészségételfőzéspirítósráksült krumplitáplálkozás
0

Írta:

Érdemes vigyázni a kedvelt ételek elkészítése során, hogy ne növeljük a rák kialakulási esélyét.

A pirítóst és a burgonyát a barna helyett csupán aranysárgára érdemes sütni, ezzel jelentősen csökkenthető a rák kialakulásának kockázata ‒ figyelmeztetnek brit élelmiszertudósok.

Ennek oka, hogy az ételek túl sokáig és túl magas hőmérsékleten történő pirítása, sütése és grillezése során akrimalid nevű káros kémiai anyag keletkezik ‒ írja a BBC.

piritos2.jpg ()

Akrimalid számos élelmiszerben található, emellett pedig a főzési folyamat egy természetes mellékterméke. Legnagyobb mértékben a magas szénhidrát-és keményítőtartalmú ételek 120 Celsius-fok feletti főzése, sütése során keletkezik.

Emellett arra figyelmeztetnek a szakemberek, hogy a burgonyát nem szabad hűtőben tartani, ugyanis alacsony hőmérsékleten a zöldségekben megemelkedik a cukor szintje, potenciálisan megnövelve ezzel az akrimalid termelődését a főzés során.

Forrás: Orientpress


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X