Ez a vidám formájú zöldség igazi jolly joker lehet az étrendedben. Nem csak rengeteg értékes tápanyagban dúskál, hanem hozzásegít a fogyáshoz, fiatalon tart és nem utolsó sorban felveszi a harcot a daganatos megbetegedések ellen is.
A brokkoli a keresztesvirágúak családjába tartozik, a vadkáposzta nemesített és termesztett változata. Ahogy a karfiolnak, a brokkolinak is a virágzatát esszük meg, lebontjuk a kis rózsáit és finomabbnál finomabb fogásokat készítünk belőlük.
Egészségesen tart
Kiemelkedően sok ásványi anyagot tartalmaz: kalciumot, káliumot, magnéziumot, nátriumot, vasat, cinket és foszfort is. Emellett vitaminokban is kifejezetten gazdag: A-, B1-, B2-, B6-, C- és E-vitaminokat, növényi flavonoidokat, indolokat és izotiocianátokat tartalmaz, emiatt hozzásegít a gyógyuláshoz a legkomolyabb betegségek esetén is.
A fiatalság és az álomalak őre
Ha brokkolit eszel, könnyebben megszabadul a szervezeted a káros anyagoktól, hiszen a növény segíti a méregtelenítéshez fontos enzimek hatékonyabb működését és az öregedést is lassítja. Ha fogyókúrázol, az egyik kedvenced lesz, hiszen 100 g brokkoli csupán 24 kalóriát tartalmaz.
Segít küzdeni a rák ellen
Ahogy általában a káposztafélék, a brokkoli is felveszi a kesztyűt, ha rákos megbetegedésről van szó. A zöld növényben lévő tápanyagok ugyanis segítenek megállítani, visszafordítani a daganatok kialakulását, de már a megelőzésben is nagy szerepük van. Nők esetében leginkább a mell- és petefészekrák és az áttétek képződésnek esélyeit tudják jelentősen csökkenteni.
Így fogyaszd!
A brokkoli számára a téli és az őszi időszak a főszezon, de nyáron vagy tavasszal sem kell lemondanod róla, hiszen a fagyasztásnak köszönhetően kitűnően megőrzi az értékes tápanyagokat. Mielőtt felhasználod, alaposan mosd meg, a legjobb, ha hosszabb ideig áztatod, így a kis virágai között megbúvó szennyeződésektől is megszabadulhatsz. Készíthetsz belőle levest, főzeléket, de kitűnő párolva, köretként is. Természetesen sütve, sajttal meghintve, sütőben megsütve további mennyei főételeket készíthetsz belőle.
Tipp: ha a még hideg főzővízbe egy csipet szódabikarbónát hintesz, a főtt brokkoli is megőrzi látványos, élénkzöld színét.
Fotó: 123RF